Cena paradajza i ove godine NISKA, manji proizvođači opet NA GUBITKU

Cena paradajza i ove godine NISKA, manji proizvođači opet NA GUBITKU

Cena paradajza ove godine ne prelazi 20 dinara, a uz sva moguća poskupljenja goriva i repromaterijala proizvođači više ne vide zaradu. Prošle godine svoje nezadovoljstvo povrtari Jablaničkog okruga su pokazali besplatnim deljenjem paradajza.

paradajz u traktoru

Mnogi od njih koji se nalaze na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci nisu bili među onima koji su prošle godine delili paradajz, a pitaju se gde su sada veći proizvođači i zašto i ove godine ne dele besplatno paradajz pošto se situacija nije promenila, te podsećaju da je ”protest” prošle godine ugašen posle samo jedne posete ministra, pišu Južne vesti.

“Šta se promenilo, ništa. Sve je isto, cena je 20 dinara sada, ali pogledajte koliko je gorivo sada, a koliko je bilo prošle godine. Mučimo se tokom cele godine, a oni nam uzimaju paradajz za džabe. Gde su sada oni veliki proizvođači iz Svirca koji su delili paradajz, što su prvo kritikovali sve živo, a onda prilikom posete ministra isterivali su ljudi koji su hteli da kažu kakvo je zapravo stanje. Mi možda nismo toliko veliki proizvođači, ali se i mi mučimo” – kažu proizvođači sa Kvantaške pijace.

Cenom paradajza nezadovoljni su i proizvođači i u vlasotinačkom kraju, a jedno od najpoznatijih sela po poljoprivrednoj proizvodnji jeste Stajkovce. Kažu da su se od zarade odavno oprostili, a strahuju da će do kraja sezone čak možda poslovati sa gubitkom.

Cena jedne gajbice koja meri oko 9 kg je 200 dinara. A znate li da samo ta gajbica košta 70,80 dinara. Da ne pričam o tome šta je sve potrebno da se paradajz sačuva, da se sve folije obrade. Našu muku i rad nećemo ni da računamo. Svakog dana vršimo računice, iskreno strahujemo hoćemo li uspeti da pokrijemo osnovne troškove, od naše zarade nema ništa. Ove godine zaradili su samo oni koji su imali maline – kažu Stajkovčani.

Bilo je Rusa koji su dolazili, vozili dalje ka Evropi. Zbog situacije tamo sada i njih nema, a strani paradajz, pogotovo iz Albanije se i dalje uvozi. A šta mi da radimo sa našim to nije bitno, oni poštuju te njihove ugovore, dogovore, a mi ćemo u Jablaničkom okrugu ostati sa najnižim primanjima, ali će zato predsednik da se hvali kako leskovački kraj može da nahrani celu Srbiju – žale se proizvođači.

Podetimo, zbog cene između 5 i 10 dinara po kilogramu paradajza na veliko, poljoprivrednici iz leskovačkih i lebanskih sela ispred velikih marketa u Leskovcu delili su pre 365 dana u dva navrata besplatno paradajz građanima. Oni su tada pozvali i ministra poljoprivrede Branisalava Nedimovića koji je sa njima razgovaro i obećao rešavanje svih problema oko cene, izvoza i najavio dolazak investitora.

Izvor: Južne vesti


Komentari (1)

zoki

2022-07-29 04:23:50

a koliko to paradajz treba da kosta to svako moze da proizvede

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica