Proizvodnja ŽIVINE: Izvanredna dinamika globalne živinarske industrije

Proizvodnja ŽIVINE: Izvanredna dinamika globalne živinarske industrije

U proteklih 50 godina, proizvodnja živinskog mesa doživela je značajan rast koji predstavlja pravo čudo u razvoju poljoprivrede. Profesor emeritus i statistički analitičar dr Hans-Vilhelm Vindhorst svedočio je o ovoj izvanrednoj dinamici.

Između 1970. i 2020. globalna proizvodnja živinskog mesa povećala se sa 15,1 milion tona na 137 miliona tona, što čini rast od čak 807,8%. Ovo je bio najbrže rastući životinjski proizvod tokom ovog perioda. U poslednjoj deceniji, između 2000. i 2020. godine, rast je bio impresivan, sa povećanjem od preko 68 miliona tona.

Kako je došlo do rasta proizvodnje živine?

Analiza razvoja na kontinentalnom nivou otkriva da je Azija odigrala ključnu ulogu u brzom razvoju, doprinoseći sa 41,6% povećanja proizvodnje u posmatranim decenijama. Centralna i Južna Amerika su sledile sa doprinosom od 16,8%, dok su Severna Amerika i Evropa doprinele sa 16% i 14% redom. Afrika i Okeanija su značajno zaostajale, dok su Centralna i Južna Amerika i Azija zabeležile najveći relativni rast. Čak i u Africi, rast je bio veći nego u Evropi i Severnoj Americi.

Proizvodnja živine: Situacija danas

Situacija se značajno promenila u proteklih nekoliko decenija. Do 1990. godine, Evropa je bila veći proizvođač živinskog mesa od Azije, ali tada je došlo do izuzetnog rasta proizvodnje u nekoliko azijskih zemalja. Takođe, 2000. godine, Amerika je nadmašila Evropu. Ove promene u dinamici proizvodnje su dovela do značajnih promena u globalnom udelu kontinenata u proizvodnji živinskog mesa.

Kada se razmatra rast proizvodnje različitih vrsta mesa, primećujemo da je to pretežno rezultat povećane proizvodnje pilećeg mesa. Pileće meso je činilo između 85,5% i 88,2% ukupne proizvodnje živinskog mesa tokom analiziranog perioda.

Promene živinarske proizvodnje

Zemlje su takođe zabeležile izuzetne promene u svojim ulogama kao proizvođači živinskog mesa. Na primer, SAD su dominirale do 2019. godine, kada ih je prestigla Kina. Brazil je takođe doživeo impresivan rast, penjući se sa 10. mesta 1970. godine na treće mesto 2020. godine. Postoje i druge značajne promene u sastavu vodećih proizvođača, što odražava dinamiku na terenu.

U zaključku, proizvodnja živinskog mesa doživela je nezapamćen rast tokom proteklih 50 godina. Ovo je uglavnom rezultat povećane proizvodnje pilećeg mesa, što je omogućila primena naprednih tehnologija. Dinamika na kontinentalnom nivou i promene u vodećim zemljama proizvođačima ukazuju na značajne promene u globalnom pejzažu proizvodnje živinskog mesa.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica