LUNARNO BAŠTOVANSTVO – Kako položaj Meseca i Sunca utiče na sadnju biljaka?

LUNARNO BAŠTOVANSTVO – Kako položaj Meseca i Sunca utiče na sadnju biljaka?

Mesečeve mene ili ciklus meseca ima uticaj na sav živi svet na zemlji, a kako da ga upotrebe znali su baštovani iz različitih kultura dugi niz vekova. Iako nauka u potpunosti ne razume kako mesec utiče na sadnju biljaka i ne bavi se sa time mnogo, ipak postoje dokazi da, takozvano, lunarno organsko baštovanstvo ima efekta i daje bolje rezultate.

Neko gleda u Sunce, a neko u Mesec: Šta znači lunarno baštovanstvo? - © Pixabay

Uticaj Meseca na produktivnost organske proizvodnje biljaka

Posmatranjem ciklusa Meseca i način na koji on utiče na biljke i na ljude može da se planira sadnja kako bi poboljšali zdravlje biljaka, svoje zdravlje i pametno upotrebili svoje vreme. Osim za povrće i voće, ova tehnika može da se koristi i za cvetnu baštu, a rezultat su manja upotreba sredstava za zaštitu biljaka i manje đubriva.

Autorka „Permakulturna kuća i bašta“, Linda Woodrow, koja je inače ekstremni skeptik, usvojila je sadnju prema mesečevim menama kako bi što efikasnije upravljala svojim vremenom i bolje se organizovala. Pri tom je otkrila da ovaj način, zapravo, povećava klijavost i vitalnost biljaka.

Kako funkcioniše lunarno baštovanstvo?

Mesec, Sunce, voda, zemlja, biljke, njihova sinergija i uticaji…sve je to postojalo mnogo pre nas, a na ljudima je da otkriju kako sistem funkcioniše.

Postoji nekoliko metoda sadnje prema mesečevim menama ali neke su toliko komplikovane, da se jednostavno ne mogu objasniti u par rečenica. Međutim, postoje i načini koji zaobilaze sve te komplikacije, a to je jednostavnim povezivanjem jačine mesečeve svetlosti i protoka sokova kroz biljke.

Neko gleda u Sunce, a neko u Mesec: Šta znači lunarno baštovanstvo? - © Pixabay

U periodu mesečevih mena, kada se svetlost Meseca povećava prema punom Mesecu, to je vreme kada se povećavaju fluidi sokova biljaka od korena, ka stabljikama i granama. Tada je najpogodnije vreme za sadnju i presađivanje rasada jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka, žitarica. U osnovi, bilo koja kratkotrajna biljka čije lišće, seme, cvet ili plod želimo da ubiramo. To vreme je takođe pogodno za primenu tečnih đubriva, orezivanje i kalemljenje jer povećani protok fluida kroz biljku donosi bolji rast.

Sa opadanjem mesečeve svetlosti, u periodu posle punog meseca ka mladom mesecu, protok sokova u biljkama se smanjuje. Biljka usmerava energiju prema korenu, što više odgovara korenskim kulturama i trajnicama, odnosno biljkama koje žive duže od 2 godine.


Ovaj opšti obrazac može da se podeli u cikluse Meseca.

Faza mladog Meseca je najpogodnija za setvu i presađivanje lisnatih jednogodišnjih biljaka, čije lišće koristimo u ishrani. To su biljke poput raznih salata, spanaća, kupusa, celera…


Faza rasta Meseca je najbolja za jednogodišnje biljke od kojih jedemo plod i seme, kao što su paprika, bundeva, pasulj…Ovo se ne odnosi na voće.

Faza punog Meseca najbolje su za setvu ili sadnju korenskih kultura, ukrasnih ili plodnih trajnica, kao što su jabuka ili rabarbara. To je, takođe, dobro vreme za uzimanje reznica i podelu biljaka. Mnogi tvrde da je baš u to vreme lekovito i začinsko bilje najviše puno eteričnih ulja i da je to vreme najidealnije za njihovo branje.


Faza opadanja Meseca (od punog ka mladom Mesecu) je vreme za izbjegavanje sadnje i fokusiranje na poboljšanje zemljišta, pravljenje čajeva od komposta i stajskog đubriva, kopanje ili oranje.

Neko gleda u Sunce, a neko u Mesec: Šta znači lunarno baštovanstvo? - © Agromedia

Stručnjaci koji se godinama praktično bave permakulturom upozoravaju da se ova metoda ne koristi za setvu, sadnju ili orezivanje 12 sati pre i posle prelaska Meseca iz jedne faze u drugu. To vreme može da se iskoristi za poboljšanje kvaliteta zemljišta.

Da Mesec ima uticaj na biljke, najbolje su se uverili ljudi koji žive u primorskim krajevima. Prema tvrdnjama pojedinaca koji su gajili salate, primetili su da za vreme smanjenja Mesečeve svetlosti one rastu jako slabo. Kako se mesečeva svetost pojačava na putu ka punom Mesecu – one počnu da rastu kao da su „opsednute“.

Da Mesec ima jasan i neosporan uticaj na prirodu dokazuju i reproduktivni ciklusi korala, koji se tačno u dan podudaraju sa ciklusima mesečevih mena.

Izvor: Permaculturenews

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica