Kako od gaveza napraviti đubrivo i organski insekticid

Kako od gaveza napraviti đubrivo i organski insekticid

Gavez - © Agromedia

Ukoliko u vašem okruženju često nalazite biljku gavez, možete je iskoristiti za pravljenje organskog đubriva i insekticida, a kako da to uradite, saznajte u daljem tekstu.

Gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja biljka koja se u prirodi može naći na zasenjenim i vlažnim mestima. Reč je o biljci koja je veoma cenjena u narodnoj medicini i koristi se cvet, list i koren.

Priprema biljke - © Agromedia

U poljoprivrednoj proizvodnji tretira se kao korovska biljka. Upravo ovaj korov može biti koristan, jer je biljka bogata kalijumom i azotom, pa se od nje može napraviti odlična prihrana za biljku ali i organski insekticid.

Potapanje biljke - © Agromedia

Prirodno đubrivo od gaveza

Za pripremu đubriva treba pripremiti list, cvet i stablo ove biljke. Pripremljene biljke odložite u plastičnu posudu. Vodu naliti, tako da oblije gavez i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon što „provri“ unutrašnji sadržaj ocedite tečnost. Pre zalivanja, koncetrovanu tečnost razblažite u razmeri 1:10, odnosno na litar koncetrata dolijte 10 litara vode. Sa razblaženim rastvorom zalijte biljke, a koristi se kako za đubrenje cveća tako i za povrtarske kulture.

Potopljen gavez - © Agromedia

Organski insekticid od gaveza

Kako bi dobili organski isekticid, pripremite cvet, listove i stablo biljke, potopite ih u vodi i ostavite da odstoji 24 časa. Nakon toga procedite tečnost. Ovako dobijen rastvor može se koristiti za suzbijanje vaši i nekih vrsta gusenica. Kao i kod svih drugih preparata ove vrste, koji nemaju snagu hemijskih insekticida, tretiranje treba ponoviti više puta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica