Subvencije za kupovinu mašina i priključaka u Kragujevcu – spisak potrebne dokumentacije!

Subvencije za kupovinu mašina i priključaka u Kragujevcu – spisak potrebne dokumentacije!

Lokalna uprava u Kragujevcu raspisala je javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za kupovinu mehanizacije i priključnih mašina. Evo šta je sve potrebno od dokumentacije da biste konkurisali!
 

Priključne mašine ® foto: Biljana Nenković

Za taj program iz gradskog budžeta odvojeno je 6 miliona dinara, a maksimalan iznos koji poljoprivrednici mogu da dobiju je do 50.000 dinara, odnosno 40% od iznosa na dostavljenom računu.

Ljiljana Petričević iz Odeljenja za poljoprivredu kaže da svi zainteresovani mogu da se prijave do kraja 2016. godine na 4. spratu u zgradi Skupštine grada.
 

Traktorista - © Foto: Biljana Nenković

Evo koje uslove poljoprivrednici moraju da ispune da bi se kvalifikovali za dobijanje podsticajnih sredstava i koju dokumentaciju treba da prikupe:

 • Potvrda o mestu stanovanja i prebivališta, odnosno gazdinstva na kome obrađuju zemlju mora da bude na teritoriji Kragujevca;
 • Da nemaju dospele, a neizmirene obaveze prema budžetu grada Kragujevca i Direkciji za robne rezerve;
 • Da podnosioci ili neko od njihovih članova imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo;
 • Da bi mogli da podnesu zahtev (obrazac zahteva se uzima u Odeljenju za poljoprivredu), potrebno je da dostave fiskalni račun ili otpremnicu od firme u kojoj žele da kupe mehanizaciju;
 • Račun mora da glasi na podnosioca zahteva;
 • Podnosilac zahteva može da konkuriše za kupovinu dve poljoprivredne mašine ukoliko povraćaj podsticajnih sredstava ne prelazi 50.000 dinara;
 • Potrebna je fotokopija lične karte i tekućeg računa;
 • Potreban je dokaz o registraciji poljoprivrednog gazdinstva;
 • Potreban je izvod iz obrasca strukture biljne proizvodnje i životinja, i izvod iz obrasca o poljoprivrednom gazdinstvu. Obrasci se preuzimaju u Službi platnog prometa u Kragujevcu (zgrada nekadašnjeg SDK), odnosno tamo gde su obavili registraciju svog gazdinstva;
 • Overena izjava da neće koristiti podsticajna sredstva koja dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede;
 • Sva prikupljena dokumentacija dostavlja se Odeljenju za poljoprivredu Skupštine grada na 4. spratu na pregled, a potom se predaje na Kružnom šalteru u prizemlju Gradske uprave.

Zainteresovani poljoprivrednici sa područja koje pokriva Kragujevac mogu da konkurišu za podsticajna sredstva za kupovinu kosačica, setvospremača, ciklona, prevrtača sena i ostalih mašina i priključaka koji su im potrebni.
 

Traktor - © Foto: Biljana Nenković

Ljiljana Petričević objašnjava na primeru kupovine kosačice kako funkcioniše povraćaj novca. Kosačica košta oko 150.000 dinara, u zavisnosti od veličine i jačine traktora. Gradske vlasti će u ovom slučaju poljoprivredniku nadomestiti iznos od 50.000 dinara.


Sagovornik:
Ljiljana Petričević, Odeljenje za poljoprivredu SG Kragujevca

Foto: Biljana Nenković

 


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica