Rod pšenice PREKO 8 tona – Kako protiče žetva sa NAJMODERNIJIM KOMBAJNOM u Srbiji?

Rod pšenice PREKO 8 tona – Kako protiče žetva sa NAJMODERNIJIM KOMBAJNOM u Srbiji?

Zvonko Lukić iz Sombora na oko 300 jutara  gaji uglavnom pšenicu, kukuruz, šećernu repu i soju. Sva ratarska proizvodnja nalazi se u rukama njihove porodice, sa svoja dva sina i ženom obavlja sve poslove na domaćinstvu. Po potrebi se angažuje neko da vozi traktor. Da bi sav posao bio obavljen naravno potrebna je vrhunska, istrajna i pouzdana mehanizacija. Da bi mogli da obave sav posao Lukići su se odlučili da kupe novi kombajn marke Claas, najnoviji model koji postoji u Srbiji.

Zvonko je nekada radio sa starijim modelom marke Claas takozvanim Mega, a sada je na njihovim njivama glavni Trion 520, najnovija serija i model koji ovi poljoprivrednici još uvek testiraju i probaju. Ovo je model koji je prvi stigao u Srbiju, i za sada ima znatno veći učinak nego sa prethodnim modelom.

U kombajnu moguće je pratiti sve od rada motora, temperature, preko broja obrtaja i goriva. Sve se može podešavati na licu mesta. U zavisnosti od rastora, gustine pšenice i svega ostalog može se smanjivati broj obrtaja. U svom bunkeru može da nosi oko 8 hiljada litara, dakle negde oko 6 ipo tona. U toku vožnje on pokazuje koja je potrošnja po hektaru i kada je bunker pun. Potrošnja goriva je nekih 15ak litara po hektaru, dok je na nekim lošijim pšenicama bila i 11 litara po hektaru. Nije komplikovano voziti i automatski upravljati. A može se podesiti i da sam automatski određuje brzinu prema gustini mase.

Kada smo ga pitali da upored dva traktora, stariji model i ovaj noviji, Zvonko nam je rekao da udobnost koju ima Lexionom Trion 520 ne može se porediti ni sa jednim koji je probao. Bunker je veći i heder se prilagođava terenu, može da radi sa manjim brojem obrtaja. Ovaj traktor je za one koji imaju manja gazdinstva do 500 hektara, ali je nov i sve ide savršeno.

Na pitanje koliko godina je potrebno da se isplati jedna ovakva mašina ovaj domaćin nam je rekao da nije stvar u tome da li se isplati, koliko je važno da im on završi posao i da mogu da se oslone na njega. S obzirom na to samo on i njegov sin rade u žetvi, veoma je važno da imaju pouzdanu mašinu.

Naš domaćin je za samo pola sata skinuo celu parcelu pšenice, a to je kako on objašnjava vrlo relaksirajuće. Ne umoriš se mnogo, a možeš u njoj raditi celog dana, motor sa 258 konjskih snaga mu je dosta bolji nego kod prethodnog modela, a to je i više nego dovoljno za ovo što oni rade. U kabini imaju sve senzore i sv eiz kabine može da se preduhitri i predupredi.

Novi traktor teško se kvari, ali kada se nešto iznenadno desi važno je da se odreaguje na vreme, i ovo je još jedan od razloga zašto su se naši domaćini i odlučili za Claas traktor i Almex firmu.  U Bačkoj Topoli nalaze se svi rezervni delovi i oni su dobro opremljeni.

Kompanija Claas uvek prati trendove i usavršava svoje modele. Model Trion 520 to je kombajn koji je zamena za prethodne Lexion 620, s tim što je malo unapređen. Ima Kamis motor koji se pokazao vrlo dobro. TRION 520 prvenstveno je namenjen poljoprivrednicima koji obrađuju nekoliko stotina hektara i njegove su glavne karakteristike da ima motor  od 260 konja. Ima i vršalicu sa APS-om koja je poznata jer je bila u prethodnom Lexion-u ranije serije 600. Ima zapreminu bunkera od 8000 l, može na sebi da nosi u standardu Heder 5,6 više za 6,2 m. Ovo je novi model kombajna sa kojim će svaki poljoprivrednik biti zadovoljan i olakšaće mu da uradi posao za koji namenjen, rekao je Siniša Uverić iz kompanije Almex.


Almex

Komentari (2)

milan

2022-07-06 18:42:22

moze samo uz navodnjavanje 8t.???

Dorel

2022-07-05 12:54:04

Svaka čast domaćinu ali budite malo realni i ne naduvavajte stvari jer se u Srbiji još u 80% teraju Zmaj kombajni i IMT I IMR a prinosi su u proseku 4 tone po jutru. Pričam za južni deo Banata gde kiše nije bilo ni za lek. Za kukuruze možete da zaboravite jer neće biti roda.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica