Prvi Lexion 5300 ispod Save i Dunava: Znao sam da je moćan ali OVOLIKO-nisam verovao!

Prvi Lexion 5300 ispod Save i Dunava: Znao sam da je moćan ali OVOLIKO-nisam verovao!

KURJAČE: Evo nas, završili smo žetvu pšenice na ovoj parceli i sada naši domaćini su se zaista potrudili da, iako smo na sred njive, ovde, ipak se ugostimo i počastimo kao pravi radnici. Moramo priznati, nismo baš toliko naporno radili, ali smo pitali kako je u stvari došla ideja i kako je sve teklo kad su se odlučili da kupite Lexiona 5300.

 

Pa je jedno 20 godina smo se borili sa ovim crvene kombajne. Imali smo paletu oko 3, 4 komada i hteli smo da spasimo vozača. Onda smo došli na ideju da kupimo novog Claas-a i cilj je bio da kupimo Tukana 450. Međutim, zbog situacije koja je prošle godine bila u Evropi, isporuka je sporo išla i morali smo da doplatimo i da kupimo Lexiona 5300 koji možda ispočetka nam deluje preveliki zalogaj, nalazimo se u srcu Srbije. Malo su putevi uzani, parcele su prosečno 2 i po hektara, nemamo kapitalne parcele kao što ima Vojvodina i to je bio problem. Malo smo strahovali. Međutim, kupovinom ovog adaptera sklopivog postigli smo rezultate i sad se ponosimo tim kombajnom i sin mi je odmoran.

Claas Lexion 5300 Kurjače

Claas Lexion 5300 Kurjače

 

Bobane, ti si uglavnom vozač, kažu i sada evo koliko ima skoro godinu dana kako je kombajn stigao vašem domaćinstvu i sad to je dovoljan period da možeš da ga proceniš. Bio je u žetvi suncokreta, kukuruza. Evo sada pšenice, šta bi rekao za njega?

Claas Lexion 5300 Kurjače


Kao što je tata rekao, rekao je prethodno, vozio već 20 godina kombajn. Svi su to bili Zmajevi kombajni. Nije ni bitno, mali, malog kapaciteta, bez klime, bez ventilacije je to, bili su hermetički dosta zatvoreni zbog prašine, ali nisu imali učinka. Ovaj kombajn je zamenio. U početku sam mislio da zameni 2, 3 a u stvari on izgleda menja 6 kombajna. Veliki učinak ima uz malo potrošenog goriva. Postižu se u toku u  jednog dana odlični rezultati, mnogo hektara uspemo da skinemo, što je naročito jako bitno u pšenici. Dosta efikasan, brz. Verovao sam, slušao sam, evo Darka ovde prisutnog, menadžera mog druga i prijatelja mog, mogu slobodno da kažem, slušao sam iz priče, sam znao da je to moćan kombajn, ali u ovoliko moćan da je, nisam verovao, čuda stvara, eto. Prvo vatreno krštenje u suncokretu sa osmotrenim kukuruznim adapterom sa onom adaptacijom za suncokret. Neverovatni rezultati, mnogo brzo, efikasno. U kukuruzu na više parcela, 36 hektara do 40 u 1 danu, za nepunih 8 sati, 9 sati rada. Ja mislim da je stvarno milina raditi njime.

Znači definitivno ste napravili dobar izbor i da je možda čak i sreća što je umesto Tukana?

Claas Lexion 5300 Kurjače


Claas Lexion 5300 Kurjače

 


Sreća, mislim da je sudbina umesala prste. Leksion je bio suđen i nema greške, stvarno. Slušao sam o tom Leksionu, malo smo se plašili i cenovno je jači sve, ali vredi svaku paru.

A da pitamo i o tehničkim detaljima, s obzirom da si ti malopre meni pričao. Vidim da si se dobro informisao. Pa sad, koja je to snaga motora i već ostale karakteristike?

Leksion 5300 on ima Mercedesov 313 konja motor. 5 slamotresa, 4 bubnja, brz izvršaj, efikasno radi, brz bunker, 8 tona od tih tehničkih karakteristika. To bi bilo to.

I sad ovako, koliko sam ja čuo, ovo je jedini Leksion ovde sa 4 cifre, ovde što kažu ispod Save i Dunava?

Jedini, kažu da jeste.

Sad, šta kažu komšije ovde, drugari, prijatelji kad ga vide, da li su zainteresovani, jesu se podstakli da razmišljaju?

Možda neko od njih da nabavi. Interesuju se, interesuju, pa evo mi ima par, klasičnih kombajna, ali starije generacije. Kod nas u selu ovaj će sigurno, ne znam baš da li će ovakav, ali sigurno će neko kupiti Claas-ovu mašinu. Da li će dobiti Tukana ili Trion, ili oni neki slabiji, ali biće kombajna još u selu, nadam se, kupujemo.

E pa da vam poželimo puno sreće i uspeha u daljem radu, i sa ovim kombajnom i što kažete, evo, možda za neku godinu. Da dođe još poneki ako počnete da obrađujete veće površine. A s obzirom da je ovde pred nama gozba, ajde da prihvatimo da nam nekako ovo ne propadne, što kažete, da se ne ohladi.

Živeli, da vas dobro služi mašina i da je uvek zadovoljstvo!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica