Profesionalno podešavanje CLAAS LEXION-a 5.300 u žetvi pšenice – kako to radi Boban Žikić?

Profesionalno podešavanje CLAAS LEXION-a 5.300 u žetvi pšenice – kako to radi Boban Žikić?

Bili smo u žetvi pšenice sa Bobanom Žikićem iz mesta Kurjače, koji obrađuje oko 2,5 hektara zemlje. Boban je zadovoljan dosadašnjim učinkom, kao i novim kombajnom CLAAS Lexion 5300. Zamolili smo ga da nam pokaže kako ,,barata” ovim kombajnom, to jest kako radi podešavanja pred žetvu.

Kombajn Lexion 5300 je nov, iz 2022. godine, ali je Boban veoma brzo sam savladao princip rada i tehnička podešavanja, pa bi sada bez problema po potrebi mogao da bude i instruktor. Kako naš sagovornik kaže, dosta je izučavao literaturu a najviše mu je značilo da izučava sam kombajn.

Za podešavanje kombajna za žetvu pšenice, Boban objašnjava postupak: izabere se opcija ,,plod”, zatim ,,pšenica”, i konačno ,,play”. Nakon učitavanja podataka koje kompjuter obrađuje, kombajn se pokreće tasterom. Iako kompjuter učitava podrazumevana podešavanja, Bobanu je važno i da za mnoge opcije/parametre može i ručno da koriguje podešavanja ukoliko misli da će dati bolji rezultat u radu.

Boban se u vezi sa podešavanjima na kombajnu rado konsultuje sa kolegama koji imaju isti ili sličan kombajn. Kako kaže, svi oni tokom rada koriste ista ili slična podešavanja, pa uz pažljivu vožnju i korekciju podešavanja nema rastura. Na pitanje šta je najvažnije podesiti na kombajnu za maksimalan učinak pri radu, Boban odgovara da je optimizacija vršaone mašine ključna.

U žetvi ovim kombajnom nema mesta za greške, s obzirom na to da je podešen da radi uz pomoć senzora. Ukoliko nešto nije u tedu tokom rada, kompjuter alarmira vozača putem displeja, na kome piše šta treba da se uradi.

Boban tvrdi da se pre i tokom rada na ovom kombajnu itekako vredi potruditi da se izuči literatura o radu same mašine, kako bi se uz njenu pomoć ostvarili maksimalni rezultati u radu.

,,Ljudi iz CLAAS-a su razvijali taj program u raznim državama, na raznim terenima i taj kombajn dok je stigao na naša polja on je prošao brojne testove. Tako da je stvarno mašina koju ne treba mnogo komentarisati. To je tim stručnjaka odradio za vozača da mu što više olakša posao: da bude ekonomično, mala potrošnja, brz i da se u jednom danu što više uradi jer generalno sve može da se kupi, ali vreme i zdravlje ne. Najbitnije je što čuva zdravlje. Pošto su visoke temperature vani, eto mi se vozimo, imamo 24° u kabini, a napolju je 34°”, objašnjava Boban.


Ceo razgovor i vožnju u ovom sjajnom kombajnu pogledajte u videu iznad.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica