Poljoprivredni vremeplov

Poljoprivredni vremeplov

Očekivalo se da će na Šumadijskom sajmu poljoprivrede, koji je ove jeseni održan u Kragujevcu, najveću pažnju privući najnovije poljoprivredne mašine. Samo donekle je bilo tako! Najviše pogleda bilo je uprto u staru poljoprivrednu mehanizaciju koja je nekada harala poljima širom zemlje.
 

Dreš iz 1907. godine - © Foto: Biljana Nenković

Porodica Nikolić iz sela Teferič kod Kragujevca osvojila je posetioce svojevrsnim muzejom starih mašina. Otac Mirko i njegovi sinovi Dejan i Nenad već nekoliko godina bave se restauracijom ove mehanizacije i na sajmovima bude nostalgiju posetilaca.
 

Zupčara - © Foto: Biljana Nenković

Najstarija mašina u njihovoj kolekciji je dreš, koji je proizveden pre tačno 109 godina. Vršalica zupčara proizvedena je 1907. godine u Mariboru. „Pronađena je i kupljena u Ivanjici. Pravi izazov je bio da nađemo delove za nju i popravimo je kako bi mogla da radi. Raritet je uspešno restauriran i ponovo je u funkciji. Ona nije mogla do kraja da izveje pšenicu iz pleve, već se to radilo ručno“, kaže Dejan Nikolić.
 

Najstarija mašina u kolekciji porodici Nikolić je dreš koji je proizveden pre tačno 109 godina. Nakon restauracije i popravke, ponovo je u funkciji.

Tako su ratari na početku 20. veka obavljali vršidbu, a zupčaru su morali ručno da pokreću. Još jedna mašina iz 1907. godine je deo kolekcije ove neobične postavke. Seckalica za šašinu sada je ofarbana i služi samo da nas podseti kako se nekada pripremala hrana za stoku.
 

Stari krunjač - © Foto: Biljana Nenković


Od zaborava je sačuvan i stari krunjač za kukuruz, jednostavnog dizajna, za koji je bilo potrebno mnogo snage. Nikolićima je ipak najdraži dreš iz 1932. godine, čehoslovačke proizvodnje. Njega pokreće stabilni motor iz 1928. godine. Nekada se palio kurblom, imao je vodeno hlađenje, a preko kaiša i zamajca je pokretao vršalicu.
 

Stari traktor - © Foto: Biljana Nenković

U ovoj neobičnoj kolekciji poljoprivrednih mašina najviše je starih traktora, i svi su u funkciji, iako su proizvedeni pre više od pola veka. Naši restauratori kažu da su i tako stari, bolji od traktora novije generacije. Zbog svog kvaliteta i izdržljivosti, poneki nađe i novog vlasnika.
 


U ovoj neobičnoj kolekciji poljoprivrednih mašina najviše je starih traktora, i svi su u funkciji, iako su proizvedeni pre više od pola veka. 


Češće ih kupuju poljoprivrednici nego kolekcionari, jer po brdima i nepristupačnim terenima izdržljiviji su od novih. Troše 40 odsto manje goriva pa su i zbog toga isplativi. Uglavnom je reč o traktorima nemačke proizvodnje, koje su vlasnici već bili odbacili“, dodaje Dejan.
 

Stari traktor - © Foto: Biljana Nenković

Zbog toga su od svih stranaca Nemci najčešće zainteresovani za stare poljoprivredne mašine i ne pitaju šta košta. Kupuju ih da bi pravili izložbe, ali i da ih restaurirane preprodaju. Njihova cena u Nemačkoj dostiže i 15.000 evra.


Sagovornik: Dejan Nikolić, restaurator poljoprivredne mehanizacije
Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica