Svet poljoprivrede Prodavnica

Kombajn Claas Lexion 650 ODLIČAN, Lexion 5400 još BOLJI

Moderna poljoprivredna prozvodnja pred poljoprivrednike stavlja mnogo uslova koje oni moraju da ispunjavaju kako bi išli u korak sa svetom. Jedan od imperativa je da se ostvare što veći prinosi po jedinici površine. Od istog značaja je i brzina prikupljanja useva bez rasturanja i njihov transport do skladišta. Za ovaj posao je ključna kvalitetna mehanizacija, a toga su svesni mnogi poljoprivrednici, pre svega oni koji obrađuju veće površine. A kada je reč o kombinatima, mnogi ulažu sredstva u kupovinu nove mehanizacije. U razgovoru sa predstavnicima „Napretka“ doznajemo kako funkcionišu modeli Claas Lexion 650 i 5400.

Iz dosadanjeg iskustva predstavnici „Napretka“ složno tvrde da je Lexion 650 dobar kombajn, ali da će veće učinke postizati u Lexionu 5400. Njima predstoji da ga testiraju i na pšenici i soji, a do sada su ostvarili dobre rezultate u kukuruzu.

„U kukuruzu smo sa modelom 5400 išli čak i 11 km/h, opterećenje motora je bilo samo 45%. Na modelu 650 opterećenje je daleko veće. Ušteda je poprilična u potrošnji goriva, kada se uporedi sa starijim modelom. Kompjuter je znatno lakši za upravljanje i snalaženje„, izjavljuje Nikola Kosanović posle probne vožnje. Prema dosadašnjim merenjima Napretka, potrošnja goriva na Lexionu 5400 je za 15 odsto manja u odnosu na potrošnju Lexiona 650. Obrnuto je kada je u pitanju učinak, na Lexionu 5400 učinak je poboljšan za otprilike 20% u poređenju sa Lexionom 650.

„Sigurno su dobri i pouzdani kombajni. Učinak daju sigurno. Pretpostavljam da neće biti velikih kvarova, iako još nemamo duža iskustva“, objašnjava Nenad Vuković, kombajner Napretka.

Sagovornici: 

Nenad Vuković, kombajner „Napredak“

Milan Jerković, rukovodilac mehanizacije „Napredak“

Nikola Kosanović, Napredak

Siniša Uverić, menadžer prodaje „Almex“

Komentari