Kombajn Claas Lexion 650 ODLIČAN, Lexion 5400 još BOLJI

Kombajn Claas Lexion 650 ODLIČAN, Lexion 5400 još BOLJI

Moderna poljoprivredna prozvodnja pred poljoprivrednike stavlja mnogo uslova koje oni moraju da ispunjavaju kako bi išli u korak sa svetom. Jedan od imperativa je da se ostvare što veći prinosi po jedinici površine. Od istog značaja je i brzina prikupljanja useva bez rasturanja i njihov transport do skladišta. Za ovaj posao je ključna kvalitetna mehanizacija, a toga su svesni mnogi poljoprivrednici, pre svega oni koji obrađuju veće površine. A kada je reč o kombinatima, mnogi ulažu sredstva u kupovinu nove mehanizacije. U razgovoru sa predstavnicima “Napretka” doznajemo kako funkcionišu modeli Claas Lexion 650 i 5400.

Iz dosadanjeg iskustva predstavnici “Napretka” složno tvrde da je Lexion 650 dobar kombajn, ali da će veće učinke postizati u Lexionu 5400. Njima predstoji da ga testiraju i na pšenici i soji, a do sada su ostvarili dobre rezultate u kukuruzu.

“U kukuruzu smo sa modelom 5400 išli čak i 11 km/h, opterećenje motora je bilo samo 45%. Na modelu 650 opterećenje je daleko veće. Ušteda je poprilična u potrošnji goriva, kada se uporedi sa starijim modelom. Kompjuter je znatno lakši za upravljanje i snalaženje“, izjavljuje Nikola Kosanović posle probne vožnje. Prema dosadašnjim merenjima Napretka, potrošnja goriva na Lexionu 5400 je za 15 odsto manja u odnosu na potrošnju Lexiona 650. Obrnuto je kada je u pitanju učinak, na Lexionu 5400 učinak je poboljšan za otprilike 20% u poređenju sa Lexionom 650.

“Sigurno su dobri i pouzdani kombajni. Učinak daju sigurno. Pretpostavljam da neće biti velikih kvarova, iako još nemamo duža iskustva”, objašnjava Nenad Vuković, kombajner Napretka.

Sagovornici: 

Nenad Vuković, kombajner “Napredak”

Milan Jerković, rukovodilac mehanizacije “Napredak”

Nikola Kosanović, Napredak

Siniša Uverić, menadžer prodaje “Almex”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica