Evion 450 – mlađi brat Lexiona 620

Evion 450 – mlađi brat Lexiona 620

Poredili smo dva “brata” u domenu mehanizacije: Evion 450 i Lexion 520 kompanije CLAAS. Evo šta smo saznali i šta su sa nama podelili Radovan Đorđev iz Uljme i Ivan Radinović iz Žitišta!

 

 

Lexion 620 ima motor Caterpillar c6, snage 280 konja. Za manja gazdinstva, mislim da je ovo bolji kombajn. Evion 450 nosi šestocilindrični motor od 258 konjskih snaga. Sam po sebi je dosta jak za ovu veličinu kombajna, i bez problema vrti vršalicu. Ima Cummins motor i evo nakon 3 sezone jako dobro se pokazao. Mala je potrošnja, opterećenje motora, odličan je.

 

Koliki heder mogu da nose?


Nosi heder od 6 metara. Imamo 6 redova kukuruza i suncokreta. Rekli su mi da biram heder od 6 ili 8 redova. Ja sam nekom svoјom logikom uzeo heder od 6 redova. Da bi bilo manje opterećenje motora i da ne bih opteretio kombajn. Ipak ne volim da forsiram mašinu do kraja. Obično volim da opterećenje bude do 50 %.

Kakav je kapacitet bunkera vašeg kombajna?

Za žetvu kukuruza koristim heder od 6 redova, žitni heder je 4.90 metara. Što njemu odlično leži. Inače žitni heder može da nosi od 6 metara bez problema. Kapacitet bunkera je 8.000 litara, negde oko 7 tona. Zapremina bunkera je 8.000 litara što je veliki plus za ovu veličinu kombajna.

Kada je ovako dobar kukuruz, kao ove godine, samo je transport problem. Kombajn i zapremina bunkera je sasvim odlična za njegovu veličinu. Potrošnja goriva varira i zavisi od roda kukuruza, kao i da li se u radu premeštam sa parcele na parcelu. Neka prosečna potrošna je između 10-12 litara. Nikad nije bilo više od toga.


Kakva je potrošnja goriva za ovaj kombajn?

Za jačinu motora i za parcelu na kojoj radim, to je po meni odlična potrošna, jako je mala. Lexion 620 je profesionalni kombajn. Sva velika imanja poseduju Lexion-e. To je kombajn koji ima jaku šasiju, ima drugačiji prenos. Nije komplikovan, jednostavan je. Ima jednostavna tehnička rešenja. Jednostavan je ѕa upravljanje. Tako da mi se to sve svidelo.

Imaju li sličnosti Lexion 620 i Evion 450?


Lexion 620 i Evion 450 imaju imaju dosta sličnosti. Evion 450 izgleda prilično glomazno. Zadnji deo kombajna, prostor sita, slamotresi… sve je slično kao kod Lexion-a, 70% sklopova je preuzeto sa Lexion-a. Tako da bih ovaj kombajn slobodno mogao da uporedim sa Lexion-ima pete i šeste serije.

Koji je vaš savet za buduće kupce?

Buduće kupce bih posavetovao da kupe baš EVION 450 i sigurno neće pogrešiti. Ovaj kombajn je idealan izbor za površine do 100 hektara. Imam ga već 3 sezone. Vršio sam pšenicu, suncokret i evo sad kukuruz. Bez ikakvih problema.

O kompaniji Almex mislim sve najbolje… uvek su dostupni. Za svako pitanje, savete. Da podelimo mišljenje .. jedna čista desetka od mene. Svaka im čast na saradnji, na jako brzom servisu. Sa njima ni dan nisam izgubio pred žetvu kukuruza. Odmah su došli i uradili prvi servis. Tako da je to sve odlično, odlično.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica