AI: Ovaj ROBOT na solarni pogon PLEVI USEVE koristeći veštačku inteligenciju

AI: Ovaj ROBOT na solarni pogon PLEVI USEVE koristeći veštačku inteligenciju

AI u poljoprivredi nije ništa novo danas, pa ne čudi ni robot na solarni pogon. Pitanje je samo primene i prilagođavanja potrebama farmera. Ponuđena kao usluga, Aigenova vozila smanjuju opterećenje poljoprivrednika i njihovo oslanjanje na fosilna goriva, istovremeno povećavajući zdravlje useva i zemljišta

Aigenova vozila smanjuju opterećenje farmera i njihovo oslanjanje na fosilna goriva, dok istovremeno povećavaju zdravlje useva i zemljišta.

Tehnološki startup sa sedištem u Sijetlu, Aigen, predstavio je autonomnog robota na obnovljive izvore koji pomaže uzgajivačima međurednih useva u vezivanju korova, istovremeno smanjujući njihove troškove i uticaj na životnu sredinu.

 

Aigen Element, koji izgleda kao solarni panel na četiri čvrsta točka, u stanju je da se kreće i plevi međuredne useve više od 14 sati dnevno u većini vremenskih uslova. Uređaj radi na energiju vetra i sunca i prenosi podatke poljoprivrednicima u realnom vremenu putem mobilne aplikacije.

 

Očekuje se da će Aigen, osnovan od strane bivšeg inženjera Tesle i vođe proizvoda Proofpoint, sledeće godine debitovati na više od 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ranije ove godine, kompanija je saopštila da su prednarudžbe Aigen Elementa za 2024. i 2025. rasprodate u jednom danu.

Zašto je AI u poljoprivredi bitna?

ai u poljoprivredi


Kako se rastući troškovi inputa i klimatske promene pogoršavaju, farmeri usvajaju novije tehnologije kao što su dronovi i geoprostorni uređaji za praćenje useva i povećanje prinosa.

 

Rič Vurden i Keni Li, bivši članovi Tesle i Proofpointa, osnovali su Aigen 2020. godine sa ciljem da povežu poljoprivrednike sa inovativnim tehnologijama koje mogu da smanje opterećenje farmera i njihovo oslanjanje na fosilna goriva. Nakon rada sa farmerima u Minesoti, njihov prvi poduhvat u rastućem prostoru za preciznu poljoprivredu je autonomni robot za usjeve.


 

„Poljoprivrednici nam iznova govore da je korov problem broj jedan sa kojim se suočavaju. Dakle, tu počinjemo: razvijamo rešenje za farmere da odmah smanje svoje troškove i da se otarase korova, a sve to uz uzgoj zdravije useve“, rekao je Li, suosnivač i izvršni direktor kompanije Aigen, u izjavi.


 

Roboti, koji imaju lagani okvir, solarni panel, regenerativne motore i robusnu suspenziju, kreću se po poljima i korovskim usevima satima za redom, kao i da snimaju podatke o polju i usevu u realnom vremenu.

 

Tehnologija dolazi dok farmeri traže efikasnije načine da neguju svoja polja. Oko 900 miliona funti herbicida se koristi svake godine za poljoprivredu u SAD, prema Aigenu. Očekuje se da će troškovi premašiti više od 100 dolara po hektaru u narednih nekoliko godina.

 

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, novije tehnologije su povećale prinose useva, smanjile troškove i poboljšale donošenje odluka farmera. Iako početni troškovi mogu biti izazovni, agencija je rekla da su prednosti za rane usvojitelje obilne.

 

Izvor: Agriculturedive, AIGEN

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica