Kako da postignete dobru VLAŽNOST ZRNA kukuruza za stočnu hranu

Kako da postignete dobru VLAŽNOST ZRNA kukuruza za stočnu hranu

Pravo vreme žetve i pravilno skladištenje kukuruza sa određenim stepenom vlažnosti može vam pomoći da izbegnete dodatne troškove. Osim toga dobićete i veoma ukusnu, lako svarljivu i kvalitetnu stočnu hranu. Otkrivamo nekoliko saveta kako da to postignete.

zetva-kukuruzaŽetva kukuruza - ©Pixabay

Odgovarajući stepen vlažnosti

Idealna vlažnost je 28-34 procenata. Tako, ukoliko žanjete kukuruz kada mu je vlaga isuviše niska, hrana će biti teže svarljiva. A povećava se i rizk od kvarenja, jer nema dovoljno vlage da usev pravilno fermentira.

Ali, nije dobro ni da vlaga bude previsoka. Sve preko 40% vlažnosti podstiče pregrevanje. Zato je dobro da se držite ove opšte smernice: crni sloj na zrnu je dobar indikator da je vreme za žetvu.

Preradite kukuruz pre skladištenja

Ako planirate da vlažni kukuruz skladištite u vrećama, bilo bi dobro da ga prvo preradite u mlinu. Na taj način umanjuje se rizik od izazivanja acidoze. Takođe, ceo, neprerađeni kukuruz možete skladištiti i u silosima koji ograničavaju kiseonik i omogućavaju kontrolu pritiska.

Pažljivo pakujte vlažni kukuruz

Pakovanje je ključno za uklanjanje kiseonika i stvaranje okruženja koje je pogodno za fermentaciju. Tako se savetuje da ukoliko kukuruz skladištite u bunkerima, iste plombirate plastikom, kako bi se smanjila mogućnost da se pokvari.

Koristite inokulante

Preporučuje se inokulacija vlažnog kukuruza, posebno ako je usev pretpreo oštećenje klasa ili pojavu plesni. Ili je na donjoj granici prihvatljivog opsega vlage.

Inokulanti koji sadrže sojeve Lactobacillus buchneri su jako korisni u podsticanju fermentacije. Oni takođe povećavaju nutritivnu ravnotežu kulture, i to zahvaljujući svojim sposobnostima podizanja nivoa sirćetne kiseline.

Izvor: AgWeb


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica