Zbog ZABRANE izvoza žitarica tražnja na berzi STALA| Produktna berza

Zbog ZABRANE izvoza žitarica tražnja na berzi STALA| Produktna berza

Početkom nedelje, zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 4.175 tona robe (26,83%), čija je finansijska vrednost iznosila 181.873.250,00 dinara (25,13%). Sredinom nedelje, usled vesti o mogućoj privremenoj zabrani izvoza  primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i pšenice, tražnja na domaćem tržištu je u potpunosti stala. U četvrtak, Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja. Eskalacija konflikta u Ukrajini dovela je do ozbiljnog previranja i na globalnim tržištima.

Kukuruz

Do srede, na tržištu kukuruza je zabeležen uzlazni trend. Berzanski ugovori su realizovani u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,20 din/kg bez PDV-a, odnosno od 35,00 do 35,80 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT (fco-isporučeno). Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 34,13 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova žitarica je poskupela za 6,08%. Nakon Uredbe o zabrani izvoza, došlo je do potpunog smirivanja tržišta, odnosno odsustva tražnje.

Tokom februara izvezeno je 161.629 tona kukuruza, a ukupan izvoz u tekućoj ekonomskoj godini iznosi 731.158 tona, što ukazuje da je kukuruz jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda iz Srbije. Više od polovine godišnjeg roda kukuruza kao tržišni višak odlazi u izvoz.  U narednom periodu, gde je prisutna neizvesnost, ostaje nam da pomno pratimo splet dešavanja razvoja ovakve situacije.

Pšenica

Pšenica je uzele najveći količinski primat u trgovanju na robno-berzanskom tržištu. U zavisnosti od kvaliteta, ugovori su zaključeni od 35,00 din/kg do 36,00 bez PDV-a. Ponderisana cena ove žitarice iznosi 35,54 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 4,69% u odnosu na prethodnu nedelju. S obzirom na stanje na međunarodnom tržištu, nije iznenađujuća povećana tražnja i rast cena kod nas. Kao i kod kukuruza, od srede nije zaključen nijedan kupoprodajni ugovor. Tokom februara izvezeno je 57.389 tona pšenice, a ukupni izvoz za 2021./22. godinu iznosi 724.544 tona.

Najveći kupac pšenice tokom februara, bila je Italija sa 28.257 tona robe. U Evropi, volatilnost je i dalje prisutna na tržištima, što nameće veliku opreznost pri zauzimanju pozicija. Ista situacija je i u Čikagu nakon perioda pada cena pšenice, koji su sledili nakon perioda sa dostizanjima limita rasta.

Soja

Za razliku od žitarica, tržište soje je bilo aktivno tokom cele protekle nedelje. Realizacija berzanskih ugovora na FCA (fco-utovareno), kretala se na cenovnom nivou od 77,00 do 78,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom rasta cene. Ugovor na paritetu CPT (fco-isporučeno) je zaključen po jedinstvenoj ceni od 78,50 din/kg bez PDV-a. Ponuda većih količina ove uljarice je izostala. Ponderisana cena je iznosila 77,20 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne sedmice, soja je poskupela za 1,62%. Osim na domaćem, cene su jačale i na ino tržištu.

Suncokretovom sačmom sa 33% proteina, početkom nedelje se trgovalo po ceni od 37,00 din/kg bez PDV-a, da bi sam kraj nedelje doneo realizaciju na cenovnom nivou od 40,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem tokom marta.

Azotno đubrivo

Rast cena đubriva ostaje jedna od glavnih briga za sve proizvođače. Preko Produktne berze, ugovor za ureu Kutina, pakovanje 500/1, je realizovan po 106,20 din/kg bez PDV-a. Ugovori za prilovanu ureu ruskog porekla, realizovani su od 108,24 do 108,55 din/kg bez PDV-a. Mađarski KAN, 25/1 je provetovan po 82,33 din/kg bez PDV-a.


Stočni ječam je prometovan po ceni od 33,00 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 16,71%, a kukuruz je poskupeo 0,85%.

Kod kukuruza, cene azotnih đubriva podižu proizvodne troškove, što takođe podiže cene. Cene kukuruza su malo slabile početkom nedelje, u kontekstu povoljnih kiša na jugu Brazila i u Argentini. AG Rural je ipak snizio svoju procenu brazilskog roda soje sa 134 miliona tona na 122,8 miliona tona. Prema Ministarstvu poljoprivede, Argentina je do 2. marta već prodala 16,6 miliona tona kukuruza sezone 2021/22. Setva kukuruza u SAD počinje.


Cene pšenice u Čikagu su na najvišem nivou od 2008. pre finansijske krize. Čikaški limit promene za pšenicu je podignut na 85 centi za bušel. U Čikagu, cene nastavljaju da rastu sa pogoršanjem rejtinga useva ozime pšenice u Kanzasu na samo 24% dobro do odlično. Krajem nedelje cene su oštro pale, pre izveštaja USDA.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,18%, a sojina sačma je poskupela 9,84%.


Na međunarodnoj sceni, SAD su prodale 106.000 tona soje za Kinu. Cene soje su se malo menjale tokom nedelje, dok se izvoz za Kinu nastavlja. Kina je uvezla 13,94 miliona tona u prva dva meseca ove godine, u poređenju sa 13,4 miliona tona prošle godine u istom periodu. Međunarodni izvoz soje ostaje snažan, bez obzira da li je iz SAD ili Brazila.

Kretanje cena u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (majski fjučers) je poskupela 0,55%, a kukuruz (junski fjučers) je poskupeo 5,11%.

FranceAgriMer je ostavio svoju ocenu stanja useva ozime pšenice u Francuskoj nepromenjenu na 93% dobro do odlično.

Na Evronekstu, cena pšenice je prevazišla istorijski rekord iz 2008. Zatvaranje gotovo svih ruskih i ukrajinskih luka stvara veoma veliku tražnju za evropskom robom, naročito francuskom. Nastavlja se tražnja za francuskom pšenicom da bi se nadoknadio nedostatak isporuka iz basena Crnog mora. Kotacije roda 2022. nisu izostavljene, sa posledicama cena đubriva koje skaču zbog rasta cena gasa. Pre objavljivanja USDA izveštaja, cene pšenice na ovoj berzi su se snizile.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica