Vesti sa novosadske Produktne berze za period 18-22.04.2016.

Vesti sa novosadske Produktne berze za period 18-22.04.2016.

Tokom prošle nedelje, na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, ukupni realizovan promet bio je 1.075 tona i on je za 30,30% viši u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je vrednosni promet porastao za 25,72%.

Cena kukuruza je u tom periodu dostigla svoj ovosezonski maksimum i prosečno je iznosila 18,59 din/kg (odnosno 16,90 bez PDV-a), dok je cena od 17,00 din/kg, koja je realizovana na samom kraju nedelje, apsolutni cenovni vrhunac te robe od početka ekonomske godine, odnosno od oktobra prošle godine, što je rast od 5,28%. Razlog tome je povećana izvozna tražnja i to pre svega od strane izvoznika koji užurbano popunjavaju barže kako bi izbegli vanredne troškove zbog neblagovremene isporuke robe.

S druge strane, na tržištu pšenice je mnogo mirnije, a preko berze nije zaključen nijedan ugovor u nedelji za nama, iako sve ponude, ali i kotirani nalozi kupovine, ukazuju na rast cene i hlebnom žitu. Iako je trenutno cena kukuruza veća od cene pšenice, čini se da će posle prvog zaključenog kupoprodajnog ugovora cena pšenice dostići cenu kukuruza.

Na tržištu žitarica, cene sa obe strane Atlantika beležile su nagli rast. Finansijski fondovi su bili ti koji su kupovali velike količine i stvarali pritisak na strani tražnje.

Cena pšenice u Čikagu veća je za 7,83%, a kukuruza za 2,78%.

I cene robe iz soja kompleksa takođe su zabeležile rast. Skok cena je posledica pada dolara i zabrinutosti oko poplava u Argentini i suše u nekim delovima Brazila, što bi moglo da umanji proizvodnju.

Soja sa majskom isporukom skuplja je za 7,45%, a sojina sačma za čak 12,10%.

U Budimpešti je pšenica skuplja za 3,49%, a kukuruz za 0,90%, dok je Parizu pšenica jeftinija za 0,32%, a kukuruz skuplji za 4,32%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica