Već tri nedelje niko ne kupuje pšenicu! | Vesti sa Produktne berze

Već tri nedelje niko ne kupuje pšenicu! | Vesti sa Produktne berze

Nedelja iza nas na „Produktnoj berzi“ je donela povećan intenzitet trgovanja. Statistički posmatrano, količinski promet je iznosio 1.350 t, što vrednosno iskazano donosi promet od 23.170.250 dinara, što je rast od 83.68% u odnosu na prethodnu nedelju.

Ovakav disbalans u rastu količinskog i vrednosnog prometa objašnjava se strukturom zaključenih ugovora. Za razliku od prethodne nedelje, gde je dominirala soja u protekloj nedelji apsolutni primat je donela kupoprodaja kukuruza.

Zaključene cene kukuruza su se kretale u uskom cenovnom rasponu od 16.50-16.72 din/kg sa  PDV-om. Za razliku od ranijeg perioda gde je ponuda diktirala cenu ovu nedelju je diktirala tražnja. Izvozna tražnja zahteva kupovinu kukuruza sa gratis lagerom do kraja juna meseca, što upućuje na zaključak da je ino cena jedna velika nepoznanica koja je verovatno posledica proglašenjem pandemije korona virusa.

Kupoprodaja pšenice već treću nedelju izostaje iz prometa na „Produktnoj berzi“. Tražnja praktično i ne postoji, ponude su i dalje na vrlo visokom nivou. Za razliku od situacije na tržištu žitarica, tržište soje pokazuje znakove tražnje.

Pad na mnogim finansijskim tržištima povukao je i robna tržišta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica