Telad POSKUPELA, a cene prasadi POLAKO PADAJU!

Telad POSKUPELA, a cene prasadi POLAKO PADAJU!

Otkupna cena teladi SM rase dostigla je iznos od 700 din/kg na području Šapca. Do pada cena prasadi protekle sedmice došlo je na području Čačka i Požarevca. Dok je skuplja bila jagnjad u Šapcu i Nišu, a šilježad u Smederevu.

telad

Cene krava, bikova, teladi, junadi

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma dostigla je iznos od čak 700 din/kg u klanicama na području Šapca i okolnih mesta. Pored teladi viša je bila i otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma jer je otkup vršen po ceni od 340 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma bila je niža u sedmici za nama u klanicama na području Braničevskog regiona pošto je dominirao iznos od 430 din/kg, uz prosečnu ponudu i otkup. Pored njih otkupljivana su telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 550 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 210 din/kg.

Najčešća otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 330 din/kg u klanicama na području Južno-bačkog regiona protekle sedmice a obim otkupljenih grla bio je prosečan. U sedmici za nama je prema izveštaju reportera iz Kraljeva došlo do pada prodajne cene krava za klanje SM rase. Dominirao je iznos od 150 din/kg, a ponuda ove kategorije goveda bila je dosta slaba.

Cene prasadi, tovnih svinja, krmača

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na poslednju sedmicu decembra. Dominirao je iznos od 400 din/kg. U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 190 din/kg. Otkup ove kategorije svinja bio je prosečan tokom prve sedmice januara.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad prodajne cene krmača za klanje, pošto je dominirao iznos od 210 din/kg.  Obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje bili su niži u toku protekle sedmice na stočnoj pijaci u Kraljevu pošto je cena tovljenika varirala od 230 do 270 din/kg u zavisnosti od kategorije dok je cena krmača za klanje iznosila 230 din/kg.

Klaničari sa područja Južno-bačkog regiona po nižoj su ceni u odnosu na predhodni period otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 250 din/kg.  Na pijaci žive stoke u Novom Sadu došlo je do pada prodajnih cena obe kategorije tovnih svinja. Za grla od 80 do 120 kilograma kupci su trebali da izdvoje 270 din/kg, a za grla težine preko 120 kilograma 250 din/kg.

Rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Leskovcu pošto je dominirao iznos od 400 din/kg.Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša protekle sedmice u klanicama na području Jablaničkog regiona jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 370 din/kg. Ponuda ove kategorije svinja bila je dosta dobra kao i otkup grla.


Cene šilježadi, koza, ovaca, jagnjadi i jaradi

Protekle su sedmice klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta podigli otkupnu cenu jagnjadi na 420 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou jer je interesovanje kupaca bilo dosta dobro prvenstveno zbog tradicionalne praznične trpeze. Jagnjad je takođe bila skuplja u odnosu na predhodni period i na stočnoj pijaci u Nišu. Prodajna cena iznosila je čak 450 din/kg.

Šilježad su bila skuplja u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Smederevu jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 270 din/kg, uprkos dosta dobroj ponudi. Otkupna cena iste kategorije ovaca bila je viša u odnosu na predhodni period i u klanicama na području Podunavskog regiona jer je dominirao iznos od 270 din/kg. Pad prodajne cena jagnjadi zabeležio je reporter iz Čačka u periodu od 2. do 8. januara na stočnoj pijaci u ovom gradu pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 400 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu bile su skuplje ovce u odnosu na predhodni period pošto je dominirao iznos od 180 din/kg. U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene šilježadi na dominantnih 190 din/kg. Broj otkupljenih grla bio prosečan. Najčešća otkupna cena jagnjadi u klanicama na području Severno-bačkog regiona iznosila je 400 din/kg, a broj otkupljenih grla bio je prosečan.


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica