SVE CENE RASTU! – Prasići, telad i jagnjad POSKUPLJUJU na svim pijacama!

SVE CENE RASTU! – Prasići, telad i jagnjad POSKUPLJUJU na svim pijacama!

Protekle nedelje zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase u klanicama na području Šapca i Pirota. Više cene tovnih svinja i prasadi bile su i na pijacama ali i u klanicama. Dok je jagnjad skuplja protekle nedelje na području Niša i Šapca.

prasad

Cene krava, teladi, bikova, junadi

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup teladi SM rase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 680 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dobar. Rast otkupne cene teladi i krava za klanje SM rase zabeležen je u klanicama na području pirotskog regiona, jer je cena teladi iznosila 540 din/ kg, a krava za klanje 360 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je viša u sedmici za nama u klanicama na području šumadijskog regiona. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase, pošto je dominirao iznos od 220 din/ kg. Obim otkupa obe kategorije goveda bio je prosečan. U klanicama na području moravičkog regiona evidentiran je rast prodajne cene krava za klanje SM rase na 230 din/kg. Pored njih klaničari su otkupljivali tovnu junad i tovne bikove preko 500 kilograma, ali su otkupne cene bile na prošlonedeljnom nivou.

Klaničari sa područja nišavskog regiona po nižim su cenama u sedmici za nama otkupljivali tovne bikove SM rase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Pad otkupne cene tovne junadi SM rase preko 480 kilograma evidentirao je reporter iz Novog Sada u klanicama na području južnobačkog regiona.

Cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 550 din/kg na stočnoj pijaci u Požarevcu tokom predposlednje sedmice u tekućoj godini. Pored teladi mogla su se pazariti i tovna junad od 350 do 480 kilograma po ceni od 450 din/kg. U klanicama na ovom području nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni period.

Cene tovnih svinja, krmača, prasadi

Rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma evidentirao je reporter sa područja južnobanatskog regiona, jer se otkup najčešće odvijao za po ceni od 250 din/kg tokom protekle sedmice. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene prasadni od 16 do 25 kilograma na 380 din/kg i pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 240 din/kg. Otkup obe kategorije svinja bio je dosta dobar.

Na stočnoj pijaci u Pirotu došlo je do rasta prodanje cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 400 din/kg u sedmici za nama. Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona. Otkupna cena prasadi iznosila je 360 din/kg, dok se otkup tovnih svinja najčešće odvijao po ceni od 260 din/kg.

Tovne svinje preko 120 kilograma bile su skuplje u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena krmača za klanje, pošto se prodaja ovijalja najčešće po ceni od 180 din/kg. Slična je bila situacija i u klanicama na području šumadijskog regiona. Pored prasadi obe kategorije koje su se moge pazariti po ceni od 350 do 400 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku je evidentirana ponuda tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, po ceni od 300 din/kg i krmače za klanje po ceni od 200 din/kg.


Cene jagnjadi, koza, ovaca, šilježadi, jagnjadi

Jagnjad i ovce su tkokom protekle nedelje bili skuplji na pijaci žive stoke u Nišu. Kupci su za jagnjad najčešće trebali da izdvoje 440 din/kg, dok je u kategoriji ovaca dominirao iznos od 220 din/kg. Glavni razlog bio je vrlo slaba ponuda obe kategorije ovaca. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi tokom protekle sedmice, pošto je dominirao iznos od 400 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu evidentiran je rast prodajne cene dviski u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 170 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe je došlo do rasta otkupne cene dviski na 170 din/kg. Reporter iz Užica je protekle sedmce zabeležio pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području zlatiborskog regiona. Dominirao je iznos od 420 din/kg. Uprkos slaboj ponudi jagnjadi na stočnoj pijaci u Pirotu cena se nije menjala u odnosu na predhodni period, jer je dominirao iznos od 400 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica