STOKA POSKUPLJUJE! Skuplji jagnjići, prasići, svinje, telad i bikovi!

STOKA POSKUPLJUJE! Skuplji jagnjići, prasići, svinje, telad i bikovi!

Rast cene teladi i tovne junadi do 480 kg zabeležen je prošle nedelje na području Požarevca, Užica i Zaječara. Skuplja su bila prasad i tovne svinje na području Novog Sada, Sombora, Čačka i Sremske Mitrovice. Dok je skuplja bila jagnjad, a jeftinija šilježad na prodajnim i otkupnim mestima.

jagnje

Cene krava, teladi, tovnih bikova i junadi

Reporter STIPS iz Požarevca, zabeležio je protekle nedelje rast otkupne cene teladi do 160 kilograma na 500 din/kg, tovne junadi od 350 do 480 kilograma na 430 din/kg i pad otkupne cene na 180 din/kg u klaicama na području baničevskog regiona uz prosečnu ponudu i tražnju svih kategorija goveda. Na pijaci žive stoke u Užicu došlo je do rasta prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma na 550 din/kg. U istom periodu bila je niža cena tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg.

U klanicama na području zlatiborskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma na 320 din/kg. Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu i u klanicama na području zaječarskog regiona. Dominirao je iznos od 440 din/ kg. Rast otkupne cene teladi HF rase do 160 kilograma evidentiran je tokom protekle sedmce u klanicama na području sremskog regiona, jer je dominirao iznos od 530 din/kg.

Telad SM rase do 160 kilograma bila su jeftinija u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto je dominirao iznoa od 610 din/kg. Za razliku od njih viša je bila cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. U klanicama na teritoriji srednjebanatskog regiona došlo je do pada otkupnih cena tovnih bikova preko 500 kilograma HF i SM rase, pošto je kod grla SM rase dominirao iznos od 300 din/kg, a kod grla HF rase iznos od 280 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Čačku su se protekle sedmice mogle pazariti jedino krave za klanje SM rase, čija je cena iznosila 150 din/kg. Klanice sa ovog područja vršile su otkup teladi, tovne junadi i tovnih bikova, cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Cene svinja, prasadi, tovljenika

U klanicama na području južnobačkog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 340 din/kg. Rast obe kategorije prasadi i tovnih svinja preko 120 kilograma evidentiran je protekle sedmice i na pijaci žive stoke u Novom Sadu, jer su se prasad mogla pazariti po ceni od 340 do 360 din/kg, a tovne svinje po ceni od 240 din/kg.

Rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 3520 din/ kg i krmača za klanje na 220 din/kg evidentirao je reporter na stočnoj pijaci u Somboru. Na pijaci žive stoke u Čačku zabeležen je rast cena obe kategorije prasadi u odnosu na prethodni period. Za grla do 15 kilograma trebalo je izdvojiti 370 din/kg, dok je kod grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 360 din/kg. Klaničari sa područja sremskog regiona po višoj su otkupnoj ceni otkupljivali obe kategorije tovnih svinja protekle sedmice. Za grla od 80 do 120 kilograma plaćali su 270 din/kg, a za grla preko 120 kilograma 240 dinkg.

Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 350 din/kg. Protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Srednjebanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 270 din/kg.


Prema izveštaju reportera iz Kraljeva proteklu je sedmicu karakterisao rast cena prasadi od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja na pijaci žive stoke u ovom gradu. Cena prasadi iznosila je 320 din/kg, tovnih svinja od 80 do 120 kilograma 200 din/kg, dok je za tovljenike preko 120 kilograma trebalo izdvojiti 150 din/kg.

Cene koza, ovaca, jagnjadi i šilježadi

Protekle je sedmice na pijaci žive stoke u Užicu došlo do rasta prodajne cene jagnjadi, jer se promet obavljao najčešće po ceni od 320 din/kg. Obim ponude i prodaje bili su na prosečnom nivou. Tokom iste sedmice došlo je do pada otkupne cene jagnjadi u klanicama na području zlatiborskog regiona, jer je dominirao iznos od 300 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je rast rodajne cene jagnjadi, pošto je protekle sedmice domnirao iznos od 320 din/kg.

Rast otkupne cene jagnjadi na 380 din/kg i pad otkupne cene šilježadi na 180 din/kg karakteristika je sedmice za nama u klanicama na području braničevskog regiona. Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg.


Cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg, za dviske je trebalo izdvojiti 200 din/kg, dok je doinantna cena ovaca iznosila 150 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku tokom protekle sedmice. Jagnjad su bila jeftinija u odnosu na prethodni period prema izveštaju reportera STIPS i na stočnoj pijaci u Somboru, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kragujevca zabeležen je rast rast cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove na 42 din/kg i pad cene stočnog brašna na 30 din/kg. Stočni ječam i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili su skuplji u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci u Čačku. Kod obe žitarice je dominirao iznos od 45 din/kg. Cena sojine sačme iznosila je 100 din/kg, dok je najčešća cena suncokretove sačme i lucerkinog brašna iznosila 50 din/kg u maloprodajnim objektima na području ovog grada tokom protekle sedmice.


Prema izveštaju reportera iz Kraljeva protekle je sedmice evidentiran pad prodajnih cena sojine sačme na 90 din/kg i suncokretove sačme na dominantnih 65 din/kg u nedelji za nama. Na pijaci u ovom gradu došlo je do rasta cene stočnog ječma i kukuruza na 47 din/kg, dok je cena pšenice iznosila čak 48 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Pančeva skuplji je bio kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove, pošto je dominirao iznos od 34.5 din/kg.

Jeftiniji su u odnosu na prethodnu sedmicu bili kukuruz i pšenica upakovani udžakove na pijaci u Užicu, pošto je za kukuruz trebako izdvojiti 46 din/kg, a za pšenicu 48 din/kg. Lucerkino seno u balama dostiglo je cenu od 30 din/kg, a kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove iznos od 40 din/kg na gazdinstvima u okolini Kikinde.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica