ŠTA JE SKUPLJE – koliko košta da se spremni posna, a koliko mrsna slava?

ŠTA JE SKUPLJE – koliko košta da se spremni posna, a koliko mrsna slava?

Budući da je već sredina novembra, već smo uveliko ušli u sezonu slava koja je otvorena sa Svetom Petkom, 27. oktobra. Iako slava ima tokom čitave godine, nekako je dominantan osećaj da slavska sezona nastupa od jeseni, jer od tog perioda slave kreću intenzivno jedna za drugom. Pitanje koje mnogi postavljaju kako se približava njihova slava jeste koliki će budžet morati da pripreme ove godine za slavu, što je posebna briga ljudi nakon svih poskupljenja koja su nas zatekla u marketima u poslednje vreme.

kolač za slavu

Najčešća jela koja se spremaju za posnu i mrsnu slavu

Svima je poznato da se za slavu sprema hrana u izobilju, ponekad čak i više nego što je potrebno. Svaka kuća želi da dočeka goste sa bogatom trpezom na kojoj su poslužena brojna jela i specijaliteti srpske kuhinje, kolači i torte, kao i razne vrste pića. Zbog toga se za slavu izdvaja ne tako mali budžet, te slava neretko predstavlja izdatak od kojeg se novčanik oporavlja neko vreme posle slave.

PROČITAJTE I OVO: Koja sve jela možete spremati za posnu slavu osim ribe?

Kako smo pomenuli da su brojna jela deo slavske trpeze, hajde da vidimo koja su to najčešća i za koja će domaćinstva koja slave i ove godine morati da odvoje novac, a u tekstu ćemo predstaviti i aktuelne cene nekih od namirnica od kojih se prave.

Najčešća jela slavske trpeze:

  • Predjelo – kod mrsne slave predjelo uglavnom čine suhomesnati proizvodi, mlečni proizvodi, jaja i razne salate – od turšije do svežeg kupusa i paradajza, kao i ruska salata koja je uglavnom nezaobilazni detalj na slavskoj trpezi. Ko slavi posnu slavu, zna da je predjelo ovde malo kompleksnije, budući da su svi navedeni proizvodi mrsni, te domaćiće najčešće prave posne pite, posne torte, rolate i razne vrste posnih salata. Svi proizvodi od kojih se prave predjelo, bilo mrsno, bilo posno, nisu nimalo jeftini.
  • Supe/čorbe – Najjeftinija varijanta je supa za mrsnu slavu, jer ne zahteva mnogo skupih sastojaka da bi se napravila. Nasuprot supi, čorbe su nešto skuplje jer sadrže pileće meso kod mrsnih i riblje meso kod posnih slava. Za mrsnu slavu domaćice se najčešće opredeljuju za belu čorbicu koja se pravi od usitnjenog pilećeg mesa, krompira, šargarepe i drugog povrća, dok domaćiće koje slave posno prave posni pandan pilećoj čorbi – riblju čorbu. Za obe čorbe potrebno je izdvojiti ne tako mali novac, budući da ni pile ni riba ne spadaju u jeftine proizvode, naročito u zadnje vreme kada su cene vrtoglavo skočile.
  • Kupus/sarma – treće jelo koje se služi na slavskoj trpezi jeste kupus ili sarma sa mlevenim mesom za mrsnu, odnosno sa pirinčem za posnu slavu. Iako se posna slava smatra skupljom, barem kada je o sarmi reč to nije slučaj – mrsna sarma ispada skuplja zbog mlevenog mesa koje je skuplje od pirinča.
  • Pečenje/riba – Dolazimo do poslednjeg, glavnog, ali i najskupljeg jela na slavama. Bilo da se odlučite da za praseće ili jagnjeće pečenje, da koljete i pečete sami svoje ili da kupite gotovo, pa čak i ako se umesto pečenja opredelite za roštilj, sve tri opcije nisu baš lagane za džep.

PROČITAJTE I OVO: Aktuelne cene ribe – da li smo u prilici da biramo ribu po ukusu ili po ceni?

Cene mesa ribe i ostalih glavnih namirnica

Cena prasećeg i jagnjećeg pečenja ukoliko ne domaćinstvo ne kolje svoje, kao i cena ribe je vrtoglavo porasla, te se porodice koje spremaju bilo mrsnu, bilo posnu slavu, pripremaju na priličan trošak kada je reč o mesu koje treba obezbediti za slavu.

Za ribu je potrebno izdvojiti od 600 do 2000 dinara, u zavisnosti od toga koju ribu kupujete, dok se za praseće i jagnjeće pečenje očekuje izdatak od 1700 do 2500 dinara, pri čemu manja cena važi za praseće, a veća za jagnjeće pečenje.

riba za posnu slavu


Što se tiče ostalih namirnica koje su najčešći sastojci ostalih jela, to su jaja, koja se retko gde mogu naći ispod 200 dinara, i to maksimalno do 180. Cena pirinča se drastično razlikuje s obzirom na proizvođača, pa tako možete naći pirinač za 139 dinara, ali i pirinač za 1050 dinara, koji spada u pirinač odličnog kvaliteta, ali uglavnom samo za one sa dubljim džepom, ako se uzme u obzir koliko spremanje slave u celini košta i koliko ljudi nastoje da bar na nečemu uštede.

PROČITAJTE I OVO: Gledajte dobro kada kupujete meso ZA SLAVU – Evo kako izgleda POKVARENO MESO!

 


 

 


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica