Skočila cena prasadi, cena teladi IZNENADILA!

Skočila cena prasadi, cena teladi IZNENADILA!

Tokom protekle nedelje zabeležena je niža otkupna cena krava za klanje SM rase i tovnih bikova telesna mase preko 500 kilograma. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 580 din/kg. Dominantna cena jagnjadi iznosila 600 din/kg na stočnoj pijaci u Nišu.

Niža otkupna cena krava za klanje SM rase i tovnih bikova telesna mase preko 500 kilograma

Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad otkupne cene krava za klanje u klanicama na području moravičkog regiona. Otkup se najčešće odvijao za 240 din/kg, a obim otkupljenih grla bio je
prosečan.

Klaničari sa područja pčinjskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodnu sedmicu otkupljivali tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 365 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do rasta cene teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominnirao iznos od 620 din/kg.

U klanicama na području južno-banatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, na dominantnih 330 din/kg. Ponuda i otkup bili su veoma slabi.

Otkupna cena teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma, iznosila je 550 din/kg, u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma odgajivači su dobijali 500 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila 220 din/kg.

Najčešća cena tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma, iznosila je 365 din/kg, na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za telad SM rase su kupci trebali da izdvoje 820 din/kg, krave za klanje 250 din/kg. Klaničari sa ovog područja su otkupljivali telad SM rase po dominantnoj ceni od 700 din/kg, dok su za otkupljene krave za klanje, SM rase, plaćali 280 din/kg.

Dominantna otkupna cena tovnih bikova, SM rase, telesne mase preko 500 kilograma, zadržala se na 370 din/kg u klanicama na području nišavskog regiona.


Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 580 din/kg

Otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, dostigla je iznos od 580 din/kg, dok je kod tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, dominirao iznos od 260 din/kg u klanicama na području podrinjskog regiona. To ukazuje na rast cena obe kategorije svinja u odnosu na prethodni period.

Prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, bila su skuplja i na pijaci žive stoke u Nišu u sedmici za nama. Dominirao je iznos od 550 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je u sedmici za nama dominirao iznos od 470 din/kg, uz slabu ponudu, a još slabiju prodaju grla.

Rast otkupne cene tovnih svinja evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 240 din/kg.


Otkupne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, i tovnih svinja, težine preko 120 kilograma, bile su niže u klanicama na području jablaničkog regiona, tako da je cena prasadi iznosila 400 din/kg, dok je domantna cena tovljenika bila 220 din/kg.

Slična je bila situacija i na pijaci žive stoke u Leskovcu, jer su se prasad prodavala po ceni od 450 din/kg, dok je u kategoriji tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 250 din/kg.


Prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, i tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma, bile su jeftinije, u odnosu na predhodnu sedmicu, na pijaci žive stoke u Čačku. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 460 din/kg, a za svinje 320 din/kg.

Dominantna cena jagnjadi iznosila 600 din/kg na stočnoj pijaci u Nišu

Protekle sedmice je postignuta maksimalna prodajna cena jagnjadi na pijaci žive stoke u Nišu, zbog vrlo slabe ponude. Naime, dominirao je iznos od čak 600 din/kg. Jagnjad su, uprkos dosta dobroj
ponudi, bila skuplja u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona. Dominirao je iznos od 570 din/kg.

Rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 500 din/kg i pad cene koza na 120 din/kg zabeležili su reporteri STIPS iz Leskovca, u sedmici za nama. Ponuda jagnjadi bila je prosečna, a koza slaba.

U sedmici za nama, je na stočnoj pijaci u Vranju, zabeležen pad prodajne cene jagnjadi i jaradi, jer su kupci za kupovinu jagnjadi trebali da izdvoje 400 din/kg, dok je kod jaradi dominirao iznos
od 400 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu, protekle nedelje je došlo do rasta cene ovaca na 220 din/kg i šilježadi na 250 din/kg. Za razliku od njih, niža je bila cena jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 390 din/kg. Protekle sedmice su klaničari sa područja braničevskog regiona po višim cenama otkupljivali ovce. Dominirao je iznos od 220 din/kg.

Pored ovaca otkupljivali su još i šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg. Ponuda obe kateorije ovaca je bila prosečna.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica