Rod kukuruza nikad veći, a izvoz nikada manji

Rod kukuruza nikad veći, a izvoz nikada manji

Izvoz kukuruza iz zemlje je nezapamćeno malog obima za ovaj period godine, trenutna cena na domaćem tržištu je između 14,60 i 14,80 dinara po kilogramu, prodavci traže više ali ne pronalaze kupce. 

„Prodavci izbegavaju da ponude kukuruz, očekuju i nadaju se boljim cenama i uzdržavaju se od prodaje, istakao je direktor udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković.

Bez obzira što se stanje na Dunavu blago popravlja i očekuje se da će za desetak dana biti moguć tovar punih kapaciteta, domaća cena je iznad izvoznih pa se prodaja ne isplati.

„Ako govorimo o našim izvoznim cenama, u zemljama u okruženju možemo da dobijemo cenu u iznosu od 125 do 127 evra po toni i to se pomalo radi, ali uz skoro minimalnu, ponekad čak i nikakvu zaradu izvoznika, koji jednostavno samo žele da sačuvaju svoje kupce“, objašnjava Saković.

Ovogodišnji prinosi kukuruza u Srbiji procenjuju se na 7 miliona tona, od toga bi trebalo da na strano tržište ode 2,7 miliona tona.

 

Kukuruz © Pixabay

 

„Da li ćemo to moći da uradimo – nije sigurno, kukuruz se prodaje šest meseci unapred, a mi za sada nemamo ništa značajnije dogovoreno što se tiče tih terminskih prodaja. Ukrajina koja je imala izvanredno veliki rod popunjava prazninu koja je nekada bila namenjena za Srbiju, Mađarsku i Rumuniju“, kaže Saković i dodaje da polako gubimo trku sa vremenom jer smo nekada u ovom periodu izvozili oko milion tona.


Gajenje kukuruza u bašti

„Naše dogovorene prodaje za januar i februar su takođe minimalne, ostaje nam za svega šest meseci da izvezemo 2,5 miliona tona, sve bi moralo da funkcioniše savršeno da bismo mogli to da realizujemo“, zaključio je Saković.

Na međunarodnom tržištu cena raste, ali samo za iznose troškova skladištenja i čuvanja robe. Na veće oscilacije u ceni kukuruza mogu da utiču jedino eventualne nepovoljne vremenske prilike. U januaru je prva žetva kukuruza u Južnoj Americi – a za sada su rod i zalihe kukuruza sa ovog područja veoma velike – te nema naznaka da će cena biti veća.


Sagovornik:

Vukosav Saković, direktor “Žita Srbije”


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica