PRASAD po većim cenama kod Loznice, JAGNJAD i kod Kraljeva

PRASAD po većim cenama kod Loznice, JAGNJAD i kod Kraljeva

Dominantna cena teladi dostigla iznos od 820 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu. Uočen rast otkupne cene prasadi u klanicama na području Loznice. Skuplja jagnjad na području Kraljeva i Loznice protekle nedelje.

Dominantna cena teladi dostigla iznos od 820 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu

Dominantna prodajna cena teladi SM rase telesne mase do 160 bila je viša u odnosu na prethodnu sdmicu na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dostigla je iznos od čak 820 din/kg. Za razliku od njih tovni bikovi SM rase telesne mase preko 500 kilograma bili su jeftiniji, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je protekle sedmice u klanicama na području Pčinjskog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/ kg. Protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na pijaci žive stoke u Požarevcu, pošto je trebalo izdvojiti 500 din/kg. Obim ponude i prodaje bili su prosečni. U ponudi je bilo još i teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma po ceni od 550 din/kg i krava za klanje po dominantnoj ceni od 220 din/kg. Klaničari sa područja Jablaničkog regiona vršili su otkup tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 350 din/kg i krava za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 240 din/kg u periodu od 14. do 20. avgusta 2023. godine. Ponuda tovnih bikova bila je prosečna, dok je ponuda krava za klanje bila slaba. U klanicama na području srednjebanatskog regiona evidentiran je otkup tovnih bikova HF rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 320 din/kg i tovnih bikova iste telesne mase, ali SM rase po dominantnij ceni od 350 din/kg. Ponuda obe rase bila je prosečna u sedmici za nama.

Rast otkupne cene prasadi u klanicama na području Loznice

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Naime, dominirao je iznos od 400 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je delovao iznos od 260 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmici za nama u klanicama na području Niša. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 350 din/kg. Za razliku od klanica, na pijaci žive stoke, u ovom gradu, je ista kategorija prasadi je bila dominantnih 380 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu izostala je ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja,, zbog registrovane bolestii u pojedinim delovima Srbije. Klaničari sa ovog područja nisu vršili otkup svinja iz istog razloga. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 380 din/kg, dok je kod tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 250 din/kg, protekle sedmice, na pijaci žive stoke u Leskovcu. Ponuda i prodaja bili su prosečni. Najčešća otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 250 din/kg u klanicama na području Srednjebanatskog regiona.

Skuplja jagnjad na području Kraljeva i Loznice protekle nedelje

Rast prodajne cene jagnjadi i ovaca evidentiran je u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 380 din/kg, a za ovce 180 din/kg. Što se ponude i prodaje tiče nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni period. Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su više i u klanicama na području Loznice i okolnih mesta protekle nedelje. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 380 din/g, a za otkupljene ovce čak 200 din/kg. Reporteri STIPS iz Požarevca zbeležili su pad prodajne cene ovaca u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 200 din/kg. Pored ovaca na pijaci su se mogli pazariti jagnjad, po dominantnoj ceni od 400 din/kg i šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža protekle sedmice i u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 370 din/kg, uz prosečni ponudu i tražnju. Na pijaci žive stoke u Čačku su se, protekle sedmice, mogla pazariti jedino jagnjad, čija je dominantna cena iznosila 370 din/kg, uz dobru ponudu i solidnu prodaju grla ove kategorije ovaca.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica