Povećana potražnja i NOVE REKORDNE cene pšenice!

Povećana potražnja i NOVE REKORDNE cene pšenice!

Novi cenovni maksimum pšenice, stabilan cenovni nivo kukuruza i pad cene sojinog zrna su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na „Produktnoj berzi“. Ukupan promet je iznosio 3.048 tona, čija je finansijska vrednost iznosila 162.311.830 dinara.

Cene pšenice

Prvog dana protekle nedelje, potražnja pšenice je dovela do rasta i novih rekordnih cena na robno-berzanskom tržištu. Na vanrednoj sednici Vlade, 30. aprila doneta je odluka da se majska kvota za pšenicu poveća sa 150.000 tona na 211.458 tona, a kvota za izvoz pšeničnog brašna na 22.340 tona, što je uticalo da domaće tržište bude aktivnije. Za razliku od prethodnog perioda, gde su strukturu kupaca činili uglavnom domaći prerađivači i trgovci, zainteresovanost za kupovinom ove žitarice pokazali su i izvoznici.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su realizovani u cenovnom rasponu od 39,50 do 40,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 39,73 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je zabeležila uzlazni trend od 3,83%. Poslednjeg dana ove radne nedelje, tržište je bilo mirnije, a ponude na cenovnom nivou od 39,50 do 40,50 din/kg bez PDV-a nisu rezultirale zaključenjem novih ugovora.

Cene kukuruza

Na tržištu kukuruza bez bitnijih cenovnih promena u odnosu na prethodnu nedelju. Svi ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 34,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu i promene od +0,27%. Kao i kod pšenice, osim domaćih prerađivača i trgovaca, strukturu kupaca su činili i izvoznici, što je uticalo da tržište ove žitarice bude aktivnije.

Cene soje

Soja nakon kontinuiranog rasta cena u prethodnom periodu, beleži blagu korekciju na niže. Kupoprodajni ugovori na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom opsegu od 84,00 do 83,80 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Na paritetu CPT se trgovalo po ceni od 84,50 din/kg bez PDV-a. Ovakav cenovni trend, beležila je i prethodne godine početkom maja, kada je ova uljarica postigla istorijski cenovni maksimum (85,50 din/kg bez PDV-a).

Nakon toga, zabeležen je pad cene i potpuno odsustvo tražnje. Ostaje nam da pratimo dalja cenovna kretanja, s obzirom da u istom periodu kao i prethodne godine imamo sličan tok događaja. Sam kraj nedelje, donosi veću ponudu ove uljarice, dok je na strani tražnje bila prisutna pasivnost. Ponderisana cena iznosi 83,90 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,11% u odnosu prethodni upoređujući podatak. Ruska urea, prilovana, 500/1, prometovana je po ceni od 93,83 din/kg bez PDV-a.

Cene na berzi u Čikagu

Ekstremno suvi uslovi u Indiji ostavljaju posledice na stanje useva pšenice, dovodeći do korekcije potencijala prinosa i pojačavajući mogućnost budućeg smanjenja proizvodnje. Dodatno, rast temperatura u oblastima proizvodnje ozime pšenice u SAD povećava pritisak na useve za koje se već smatra da su u istorijski lošem stanju. U tom kontekstu, USDA mesečni izveštaj trebao bi da pojača prethodnu prognozu, koja je već bila napeta, za sezonu 2022/23.

Cene na berzi u Parizu

Kako se bliži kraj sezone, poslednji podaci Evropske komisije i dalje pokazuju manji izvoz pšenice i ječma nego prethodne sezone tokom 10 meseci. U isto vreme, uvoz kukuruza je blago povećan. Ipak, konflikt u Ukrajini i paraliza luka, lišili su mnoge evropske uvoznike robe tog porekla. Zbog toga oni su se okrenuli drugim snabdevačima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica