Potražnja za BRAŠNOM povećana 436 odsto! | Vesti sa Produktne berze

Potražnja za BRAŠNOM povećana 436 odsto! | Vesti sa Produktne berze

Ukupno je preko berze prometovano 5.225 tona robe, finanasijske vrednosti 95.387.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski promet je uvećan za 287,0%, a finansijski 311,7%.

Najveći pad cene je zabeležen na tržištu kukuruza. Pad cena na svetskom tržištu i slaba potražnja izvoznika su doprinelu negativnom pritisku na cenu. Realizacija se ove nedelje kretala u opsegu od 15,95-16,50 sa PDVom. Ponderisana cena bila je niža u odnosu na prethodnu nedelju.

Velika potražnja za brašnom je podstakla mlinare da se aktivno pojave na berzanskom tržištu. Pšenicom se trgovalo po cenama koje su se kretale oko 20,90 dinara po kilogramu sa PDV-om. Ovonedeljni ponder je za 2,59% niži u odnosu na prethodno registrovani.

Na domaćem tržištu, ali generalno i u celoj Evropi, beleži se rast potražnje za osnovnim životnim namirnicama. Prema poslednjim podacima u Sbiji je samo potražnja za brašnom povećana čak 436%. Ono što je sa druge strane izuzetno bitno je to da je su u ovom momentu zalihe stabine, kako svetske, tako i domaće.

Sve ovo posledice su korona visrusa na koji je najpre reagovalo međunarodno tržište, poremećajem u potražnji koje je došlo iz Kine, jednog od najvećih svetskih kupaca žitarica i uljarica. Veoma je brzo ove reakcije tržišta došle su  do Evrope i Srbije.

Snažna međunarodna tražnja, uz povećane kupovine osnovnih životnih namirnica, uticale su na kretanje cene pšenice. Pad sirove nafte i problemi u etanolskom sektoru su uticali na kretanje cene kukuruza. Kineske kupovine soje su uticale da krajem nedelje cena ove robe počne sa oporavkom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica