Počeo OTKUP merkantilnog kukuruza

Počeo OTKUP merkantilnog kukuruza

Pšenica je prošle nedelje zabeležila najveći rast cene. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ iznosio je 1.000 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 20.295.000 dinara.

 

Republička direkcija za robne rezerve ove nedelje počela je sa otkupom merkantilnog kukuruza od nosilaca poljoprivrednog gazdinstva, zemljoradničkih zadruga i skladištara sa ukupnom količinom od 8.324.000 kg koja se otkupljuje po ceni od 16 din/kg sa PDV-om. Na osnovu pristiglih ponuda zainteresovanost za prodaju velika.

Pšenica je ove nedelje dominirala kako količinski tako i cenovno na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Povećana potražnja za pšenicom rezultirala je porastom cena. Hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 18,50 do 19,10 din/kg bez PDV-a, sa minimalnim proteinom od 12%. Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 18,94 din/kg bez PDV-a u odnosu na prethodnu nedelju cena je porasla za 4,63%.

Ponuda kukuruza po višim cenama u odnosu na prošlu nedelju pomerale su cenu naviše. Žuto zrno je trgovano po ceni od 14 din/kg bez PDV-a što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Soja je izostala iz trgovanja u ovoj sedmici. Sa jedne strane kupci soje su bili spremni da plate 36,50 din/kg bez PDV-a, dok sa druge strane slaba ponuda soje i po nešto višim cenama nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora. Slaba ponuda soje ukazuje na porast cena ove uljarice.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela za 0,94%, a kukuruz za 0,11%, soja (januarski fjučers) je pojeftinila za 2,11%, a sojina sačma za 0,82%. U Parizu, pšenica je pojeftinila za 0,42%, a kukuruz je poskupeo za 0,15%.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica