Pijace PUNE voća i povrća, hoćemo li ga jesti po OVIM cenama?

Pijace PUNE voća i povrća, hoćemo li ga jesti po OVIM cenama?

Tokom protekle nedelje zabeležena je dobra ponuda voća i povrća širom Srbije. U Čačku su se pojavile prve jagode, a odlična je i ponuda jabuke. Cene voća su varirale u zavisnosti od grada, cena povrća mahom je bila niža u odnosu na protekli period.

Dobra ponuda voća i povrća u Čačku, stigle i prve jagode

Zabeležena je prva ponuda jagoda po ceni od 700 do 750 din/kg na pijačnim tezgama u Čačku. Povoljne vremenske prilike uslovile su dobru ponudu sezonskog i vansezonskog voća i povrća.

Dobra je bila ponuda jabuke, koje su se mogle pazariti po ceni od 80 do 150 din/kg u zavisnosti od kvaliteta i sorte.

Skuplji su u odnosu na prethodni period bili paprika šilja, paprika ostala i kupus, a jeftiniji crni luk.

Skuplje južno voće na Kvantašu

Nije bilo značajnijih odstupanja u pogledu ponude voća na Kvantašu u Beogradu, u odnosu na prethodnu sedmicu. U pogledu cena možemo reći da su skuplji bili ananas, grejpfrut, lešnik i kivi. Za razliku od njih niiža je bila cena jabuke sorte Greni Smit i jagode iz uvoza.

Zabeležen je primetan pad cena krastavca salatara iz uvoza, zelene salate i spanaća proizvedenih u Srbiji tokom tekuće sedmice na prodajnim punktovima. Pored njih jeftiniji su bili još i brokoli, blitva, mladi crni luk, patlidžan, kupus i tikvice.

Skuplji su u odnosu na predhodni period bili celer, kelj, paprika babura, paprika ostala, paprika šilja i paradajz.


Slabija prodaja na Kaleniću

Obim ponude voća na zelenoj pijaci Kalenić u Beogradu bio je na prošlonedeljnom nivou. Zabeležen je pad cene crnog grožđa ostalog i rast cena kruške i limuna.

Što se povrća tiče ponuda je uobičajena, a prodaja nešto slabija. Niže su, u odnosu na prethodnu sedmicu, cene blitve, cvekle, kelja pupčara, i patlidžana, dok su više bile cene paprike babure i zelja.

Poskupelo voće i povrće u Leskovcu

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca, protekle nedelje su, na kvantaškoj pijaci u ovom gradu, bili skuplji ananas, banana, grejpfrut, kivi posebno upakovan, celer, kupus, luk crni mladi,
pasulj šareni i zelena salata.


Za razliku od njih niže su bile cene brokole, paškanata, peršuna lišćara, praziluka i spanaća.


Dobra ponuda u Kikindi

Solidno su bile popunjene tezge zelene pijace u Kikindi. Kod voća je dominiralo južno voće, a kod povrća crni luk, krompir i ostale sezondke kulture. Zabeležen je rast cena crvenog krompira, crnog luka, pasulja Gradištanca, pasulja žutog i šargarepe.

Pad cena zabeležen je kod jabuke zlatni delišes, limuna, mandarine, pomorandže, karfiola, paprike šilje, peruna korenaša i tikvice.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica