Slab promet na berzi – Kukuruz i dalje najprodavanija žitarica

Slab promet na berzi – Kukuruz i dalje najprodavanija žitarica

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj “Produktnoj berzi” obeležio je proteklu nedelju. Razlog, pre svega, vidimo u smanjenoj aktivnosti učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu usled cenovnog spreda između kupaca i prodavaca. Do četvrtka, učesnici su bili oprezni u trgovanju, zbog izveštaja USDA koji je objavljen sredinom protekle nedelje. Statistički je zabeležen pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet je iznosio 1.387,30 tona robe (-84,67%), čija je finansijska vrednost iznosila 68.684.194,00 dinara (-77,61%).

Cene kukuruza

Za razliku od prethodne nedelje, gde je kukuruz uzeo apsolutni količinski primat u trgovanju, ove nedelje je zabeležena smanjena aktivnost izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori tokom nedelje, na paritetu FCA (fco-utovareno), zaključeni su po ceni od 27,00 din/kg bez PDV-a. Ovo ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, cena kukuruza je niža za 0,67%. Bez obzira na statistički pad cene, na kraju nedelje, možemo konstatovati da je cenovni nivo kukuruza bio bez većih oscilacija.

Cene soje

Najveće cenovne oscilacije, bile su prisutne na tržištu soje. Početkom nedelje, kupoprodajni ugovori su realizovani na cenovnom nivou od 74,00 din/kg bez PDV-a, što je dovelo do silaznog trenda ove uljarice. Nakon izveštaja USDA, cene u Čikagu su bile podržane usled rastućih strahovanja oko vremenskih prilika u Južnoj Americi. Još jedan od faktora koji je imao uticaja, jeste, rod soje u Brazilu koji je procenjen na 134 miliona tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 139 miliona tona i decembarskom procenom od 144 miliona tona. Argentinska proizvodnja sojinog zrna se očekuje da bude snižena. Sam kraj nedelje, na organizovanom robno-berzanskom tržištu donosi intenzivniju tražnju i zaključenje ugovora po ceni od 74,70 din/kg bez PDV-a.

Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta za promptnu isporuku. Ponderisana cena iznosi 74,55 din/kg bez PDV-a, što je blagi pad 0,23%. Tokom januara, uvoz ove uljarice je iznosio 5.929 tona, dok je izvezeno svega 120 tona jer cene na FOB-u nisu prihvatljive kod nas. Smanjena ponuda i potražnja od strane domaćih prerađivača i trgovaca u prethodnom periodu, zadržala je visok cenovni nivo ove uljarice na domaćem tržištu.

Cene pšenice

Na tržištu pšenice, bez bitnijih promena na strani tražnje. Pasivnost je i dalje prisutna. Prometovano je svega 150 tona, na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a, što predstavlja ponderisanu cenu protekle nedelje. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, ova žitarica je pojeftinila za 1,27%. Trgovalo se kvalitetnijom pšenicom sa minimum 12,5% proteina sa klauzulom „gratis lager“ do 19. marta. Na domaćem tržištu, izvozna aktivnost je smanjena, što se odrazilo na nedeljni promet. Osim kod nas, tražnja u Ukrajini je bila slabija sa ograničenom ponudom na tom tržištu.

Cene uree

Cene đubriva su u padu. Ruska UREA, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 96,42 din/kg bez PDV-a. Ruski AN, 900/1, na paritetu CPT (fco-isporučeno), prometovan je u cenovnom rasponu od 83,48 do 84,07 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene.

Kretanje cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,64%, a kukuruz je poskupeo 4,05%.

Južnoamerička proizvodnja kukuruza se očekuje da se smanji za bar 6 miliona tona u odnosu na prošlomesečnu procenu USDA. Kineski uvoz ostaje ključan za kretanje cena, ali je manji nego prethodne sezone, te se količine procenjuju na 20 do 28 miliona tona. S druge strane, američke zalihe etanola ostaju velike, jer vremenske prilike u SAD ograničavaju drumski saobraćaj.

Pre objavljivanja USDA izveštaja, cena pšenice je bila u padu. Ovonedeljne američke izvozne prodaje su bile razočaravajuće sa samo 84.800 tona.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,94%, a sojina sačma je poskupela 3,87%.

Najveće iznenađenje se očekuje kod soje, sa verovatnom procenom značajnog smanjenja proizvodnje u Južnoj Americi, kao rezultat nedavnog nedostatka vode i velikog apetita Kine. U iščekivanju USDA izveštaja, cena soje je pala u Čikagu, zbog neizvesnosti oko proizvodnog potencijala na južnoj hemisferi, usled povratka suvog i toplog vremena u Argentini. Brazilska žetva soje je dostigla 16%.

Kretanje cena u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,10%, a kukuruz je poskupeo 0,70%.

Tokom nedelje cene žitarica na Euronekstu su slabile u iščekivanju USDA izveštaja. Cene pšenice na Euronekstu su pogođene padom cena u basenu Crnog mora, jer su manje konkurentne na tržištima kao što su Alžir i Kina.

Ministarstvo poljoprivrede Francuske procenjuje površine pod mekom pšenicom na 4,75 miliona hektara, što je smanjenje u odnosu na prošlomesečnu procenu od 4,92 miliona hektara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica