Nastavlja se PAD CENA prasadi i tovnih svinja!

Nastavlja se PAD CENA prasadi i tovnih svinja!

Tokom protekle nedelje nastavljen je pad cene prasadi i tovnih svinja. Niža cena teladi SM rase zabeležena je na području Kraljeva, dok su tovni bikovi SM rase skuplji na području Loznice. U nedelji za nama ovce su bile skuplje u Kraljevu, a jagnjad u Kragujevcu. Pogledajte kompletan cenovnik stoke koji su zabeležili reporteri STIPS-a.

Cena prasadi

Nastavlja se trend pada cena prasadi i tovnih svinja

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinja u klanicama na području jablaničkog regiona, pošto su odgajivači za predata grla ove kategorije svinja od klaničara najčešće dobijali 450 din/kg. Na pijaci žive stoke u Leskovcu je, takođe, zabeležen pad cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 500 din/kg.

Obim ponude, prodatih i otkupljenih grla bio je prosečan. Pad prodajne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Obrenovcu, pošto je dominirao iznos od 400 din/kg.

U klanicama na području južno-banatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 230 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža i u klanicama na području srednje-banatskog regiona, jer je dominirao iznos od 230 din/kg.

Reporteri STIPS iz Kragujevca protekle su sedmice evidentirali pad cena tovnih svinja, telesne mase preko 120 kilograma na dominantnih 200 din/kg i krmača za klanje na dominantnih 200 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 350 din/kg, tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 200 din/kg i krmača za klanje, jer je dominirao iznos od 180 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu je protekle sedmice došlo do pada cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kg. Dominirao je iznos od 300 din/kg.

Jeftinija telad SM rase na području Kraljeva i Užica

Na pijaci žive stoke u Kraljevu je tokom protekle sedmice evidentiran pad prodajne cene teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 720 din/kg. Obim ponude i prodatih grla bio je nepromenjen u odnosu na prethodni period.


Telad SM rase, telesne mase do 160 kilograma i krave za klanje bili su jeftiniji u odnosu na predhodni period na stočnoj pijaci u Užicu. Za telsd su kupci protekle sedmice trebali da izdvoje 650 din/kg, a za krave za klanje 260 din/kg. Klaničari sa područja Zlatiborskog regiona su po višoj ceni u odnosu na prethodnu sedmicu otkupljivali telad SM rase, pošto je dominirao iznos od 680 din/kg.

Rast otkupne cene krava za klanje SM rase zabeležen je u klanicama na području podrnjskog regiona. Otkup ove kategorije krava vršen je najčešće po ceni od 260 din/kg. Otkupna cena tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području mačvanskog regiona, jer je dominirao iznos od 350 din/kg.

Klaničari sa područja srednje-banatskog regiona protekle su sedmice otkupljivali tovnu junad, telesne mase preko 480 kilograma, po dominantnoj ceni od 350 din/kg. Za otkupljene tovne bikove, telesne mase preko 500 kilograma, SM rase odgajivači su dobijali 350 din/kg, dok su za grla iste kategorije samo HF rasu dobijali 320 din/kg. To ukazuje na rast cena sve tri kategorije goveda na ovom području.


U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos 350 din/kg.

U sedmici za nama ovce skuplje u Kraljevu, a jagnjad u Kragujevcu

Reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio je rast prodajne cene ovaca na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 180 din/kg. Za razliku od ovaca niža je bila cena jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg. Na tržištu jaradi, dviski i koza nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni period.


U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi na 430 din/kg i ovaca na 170 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, tako da su se grla ove kategorije ovaca mogla najčešće pazariti za 400 din/kg.

Jagnjad su protekle sedmice bila skuplja i na stočnoj pijaci u Loznici. Naime, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 480 din/kg. Ponuda jagnjadi bila je slaba, a prodaja jaš slabija. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 500 din/kg u klanicama na području braničevskog regiona.

Za otkupljenu šilježad klaničari su protekle sedmice plaćali 230 din/kg, dok je dominantna cena ovaca iznosila 220 din/kg. Dominantne prodajne cene ovih kategorija ovaca bile su identične i na stočnoj pijaci u Požarevcu.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica