Na berzi nije bilo TRGOVANJA SOJOM

Na berzi nije bilo TRGOVANJA SOJOM

Trgovanje na Produktnoj berzi beleži slabiju aktivnost učesnika u nedelji za nama. Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile su negativan trend iz prethodne nedelje. Ukupno je trgovano svega 1.098 tona robe. Finansijska vrednost prometa, najniža je od početka godine i dostiže 40.529.540 din bez PDV-a, što je pad od 59,2%.

 

Cene kukuruza

Kukuruz je bio najviše zastupljen u robno-berzanskom trgovanju u protekloj nedelji. Ugovori su realizovani od 30,00 do 30,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 30,43 din/kg bez PDV-a (33,47 din/kg sa PDV-om), što je pad od 3,6%. Ponuda većih količina nije zabeležena na ovom tržištu, dok su s druge strane kupci oprezni u iščekivanju daljeg kretanja cene. U strukturi kupaca su se našli domaći prerađivači i trgovci i regionalni izvoznici.

Cene pšenice

Za razliku od prethodnog perioda kada je zabeleženo trgovanje većih količina pšenice, dolazi do smirivanja tržišta, te je trgovano svega 100 tona ove žitarice. Pšenica sa minimum 12% proteina trgovana je po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i nedeljni ponder. U odnosu na nedelju dana ranije cena je zabeležila pad od 3,7%. I dalje je prisutna veća ponuda na tržištu, međutim tražnja gotovo da je izostala tokom nedelje.

Cene soje

Na tržištu soje trgovanje izostaje ove nedelje. Kupci nisu izražavali svoje interesovanje za kupovinom od početka nedelje, što je uticalo na niži nivo aktivnosti na tržištu soje. Ponuda je takođe bila slaba i kretala se u cenovnom rasponu od 66,70 do 67,00 din/kg bez PDV-a, međutim odgovora kupaca nije bilo. Za razliku od prethodnog perioda kada su bile povećane i tražnja i ponuda uvozne soje, ove nedelje upiti su izostali.

Cene suncokretove sačme

Suncokretovom sačmom sa 33% proteina trgovalo se od 36,50 do 36,80 din/kg bez PDV-a. Primetna je tendencija rasta cene, uprkos smanjenoj aktivnosti na ovom tržištu u odnosu na sedam dana ranije. Ponder cena iznosi 36,65 din/kg bez PDV-a (43,98 din/kg sa PDV-om), što je rast od 2,8%. UREA, pakovanje 500/1, trgovana je po ceni od 74,75 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju cena ovog đubriva beleži negativan trend, te je zaključena cena niža za 2%.

Kretanje cena u svetu

U Brazilu je soja sinuta sa samo 5% površina, u odnosu na prošlogodišnjih 10% u istom periodu. Ovo kašnjnje koje je posledica kiše takođe vodi ka kašnjenju setve kukuruza koja je dostigla 5% u odnosu na prošlogodišnjih 14%.

Cene soje ponovo imaju koristi od nedostatka vode u Argentini i nade da će Kina ponovo početi da kupuje posle njihove Nove godine. Prema procenama StoneX, brazilski rod bi ove godine mogao da dostigne 154,2 miliona tona.


U Argentini povratak nedostatka vlage ponovo vodi ka snižavanju procena proizvodnje soje, koja se očekuje da bude 36 miliona tona. Nedavne kiše na jugu SAD su popravile rejting useva, koji ipak ostaje znantno ispod proseka.

U Kanzasu je rejting useva blago povišen sa 19% na 21% dobro do odlično. S druge strane u Oklahomi se pogoršava sa samo 17% u odnosu na 38% pre mesec dana. Cene na Evronekstu za sve robe su pale zbog jačanja evra.

Međunarodna konkurentnost evropskih proizvoda je pogođenja jačanjem kursa ove valute, jer su cene drugih roba izražene uglavnom u dolarima. Razlikuju se procene buduće proizvodnje žitarica u Ukrajini. Ministarstvo ekonomije predviđa 49,5 miliona tona, dok je Ukrajinsko udruženje za žitarice procenilo proizvodnju na samo 35 do 40 miliona tona.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica