Kako se kreću cene mleka u svetu?

Kako se kreću cene mleka u svetu?

Snabdevanje mlekom i dalje je izuzetno nestabilno širom sveta sa različitim razlozima koji izazivaju trenutnu krizu. Cene su nastavile da rastu od početka godine.

mleko cena u svetu

Evropa i Velika Britanija

Inflacija je već bila u porastu u ekonomiji nakon Covida, a rat u Ukrajini je značajno povećao pritiske koji utiču na poljoprivrednike širom Evrope. Među najvećim proizvodnim regionima u EU, najviše su pogođene Francuska, Nemačka, Beneluks i južna Evropa, dok je situacija ostala relativno pozitivna u Poljskoj, Irskoj i Danskoj.

U Velikoj Britaniji, troškovi đubriva su porasli sa 315 funti po toni na 930 funti po toni (366 evra po toni na 1081 evra po toni). Pol Tompkins, potpredsednik britanske Nacionalne unije farmera za mlečne proizvode, objašnjava da je povećanje troškova đubriva posledica udvostručenja cena dizela sa 0,63 funti po litru na 1,29 funti (0,73 evra na 1,50 evra).

PROČITAJTE I OVO: Srpsko BEZ GMO MLEKO – prvo Dunav Soja mleko u Evropi

Evropski odbor za mleko izveštava da su u Portugalu cene dizela porasle za 62 odsto, kukuruz za 77 odsto i azotna đubriva za 140 odsto. U Francuskoj su troškovi energije porasli za 30%, a troškovi đubriva su porasli za preko 80% u poslednjih godinu dana.

Sjedinjene Američke Države

Zanimljiva nuspojava situacije u Evropi je da veliki evropski trgovci mlečnim proizvodima iz zemalja poput Holandije traže jeftiniji uvoz sira ka SAD.

mleko u svetu

U regionu srednjeg zapada SAD, proizvodnja mleka se povećava sezonski, za šta neki proizvođači sira kažu da će povećati dostupnost u narednim nedeljama. Proizvođači sira kažu da je potražnja velika za maloprodajnim sirom čedar i sirom u italijanskom stilu, a azijski kupci kupuju tovare za isporuku u drugom kvartalu 2023.


Latinska Amerika

Cene su pale u septembru nakon rekordnih cena u avgustu. Međutim, potražnja jača i verovatno će ograničiti dalji pritisak na smanjenje cena. Više cene postignute poslednjih meseci omogućile su proizvođačima da apsorbuju povećanje operativnih troškova.

PROČITAJTE I OVO: Da li je zdravije pasterizovano ili sirovo mleko?

Proizvodnja mleka u Latinskoj Americi porasla je za 3,3% u prvoj polovini 2022. u poređenju sa istim periodom prošle godine. Povoljni vremenski uslovi doprineli su ovom povećanju, pomažući zemljama koje su ranije bile pogođene sušom da vide da se proizvodnja vrati u rast. Povišene cene mleka su takođe podržale ovo povećanje obima.


Veća proizvodnja u Brazilu dovela je do značajnog pada potražnje za uvozom. Ovo je oslobodilo proizvod za izvoz na destinacije kao što su Alžir i Kina poslednjih meseci.

 


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica