Kakav je bio promet pšenice? | Vesti sa Produktne berze

Kakav je bio promet pšenice? | Vesti sa Produktne berze

Smanjena aktivnost učesnika na robno-berzanskom tržištu i blagi pad cena obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.225 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 21.810.250 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 860,00 %, dok finansijska vrednst prometovane robe visa za 384,18%.

Početkom nedelje kukuruz je trgovan po jedinstvenoj ceni od 17,60 din/kg sa PDV-om. Na kraju nedelje ponude po nižim cenama nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora, sto ukazuje na pad cene ove žitarice.

Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržistu. Ponude hlebnog zrna su se kretale su se oko 22,55 din/kg sa PDV-om u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta, ali kupaca na tom cenovnom nivou nije bilo. Kod pšenice ono što zabrinjava ratare je nedostatak padavina, što je ujedno i prouzrokovalo smanjenje zaliha vlage u zemljištu, zbog čega je opravdan strah stručnjaka i proizvođača da će biljna proizvodnja biti neizvesna.

Sojino zrno kao i pšenica beleži odsustvo iz trgovanja.  Slaba tražnja za pšenicom u SAD-u uticala je na kretanje cene. Pritisak problema u etanolskom sektoru, uz povoljne uslove za setvu, uticali su na kretanje cene kukuruza. Odsustvo domaće tražnje uticalo je na kretanje cene pšenice u Parizu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica