Jagnjići i prasići POSKUPELI SVUDA – Cena teladi DOSTIGLA 700 din/kg!

Jagnjići i prasići POSKUPELI SVUDA – Cena teladi DOSTIGLA 700 din/kg!

Otkupna cena teladi dostigla je iznos  od 700 din/kg na području šumadijskog regiona. Na pojedinim prodajnim i otkupnim mestima  zabeležen je rast cena prasadi i tovnih svinja. Rast cena jagnjadi i jaradi  zabeležen je na pijaci žive stoke u Loznici protekle nedelje.

jagnjad i ovce

Cene krava, teladi, junadi i bikova

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma dostigla je iznos od 700 din/kg tokom treće sedmice novembra u klanicama na području Šumadijskog regiona zbog veoma slabe ponude. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma jer je dominirao iznos od 330 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu bile su jeftinije priplodne krave SM rase u odnosu na predhodni period. Najčeše su se  mogle pazariti po ceni od 180.000 dinara po grlu. Za prodaju je dovezeno petnaestak grla. Rast otkupne cene teladi evidentiran je i u klanicama na području zlatiborskog regiona, pošto je dominirao iznos od 560 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma dostigla je iznos od 360 din/kg, u klanicama na području pčinjskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na drugu sedmicu novembra. Cna teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 540 din/kg, dok su za tovnu junad preko 480 kilograma kupci trebali da izdvoje 450 din/kg na pijaci žive stoke u Požarevcu.

Reporter iz Čačka zabeležio je rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma na 350 din/kg i krava za klanje SM rase na 190 din/kg uprkos dosta dobroj ponudi obe kategorije goveda.  U klanicama na području Loznice i okolnih mesta evidentiran je pad otkupne cene tovne junadi  od 350 do 480 kilograma pošto je u toku protekle nedelje dominirao iznos od 320 din/kg.

Klaničari na području južno-bačkog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup tovne junadi preko 480 kilograma. Cena iznosila je 330 din/kg. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu, takođe, je evidentiran pad iste kategorije goveda na 350 din/kg.

Cene svinja, krmača, prasadi i tovljenika

Protekle je sedmice zabeležen rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u klanicama na području jablaničkog regiona, pošto je domnirao iznos od 380 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu, takođe, je došlo do rasta iste kategorije prasadi, jer su se najčešće mogla pazariti za 400 din/kg.

Cena prasadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Pirotu, jer je i kod prasadi telesne mase do 15 kilograma i kog grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 400 din/kg. Rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma i obe kategorie tovnh svnja zabeležen je na pijaci u Somboru, jer se prodaja odvijala po ceni od 230 do 240 din/kg u zavisnosti od kategorije grla.


U klanicama na teritoriji Loznice došlo je do rasta otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 350 din/kg i tovnih svinja preko 120 kilograma na 240 dinkg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 260 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prvu sedmicu novembra u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je pad cene prasadi od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 340 din/kg. Glavni razlog bila je veoma dobra ponuda ove kategorije prasadi.

U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe, je bila niža otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 330 din/kg. Reporter iz Pančeva zabeležio je u sedmici za nama pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u klanicama na području južnobanatskog regiona.


Otkupna cena obe kategorije tovnih svinja bila je niža protekle sedmice i u klanicama na području južnobačkog regiona, jer su za  otkupljena grla od 80 do 120 kilograma plaćali 260 din/kg, a za grla preko 120 kilograma iznos od 240 din/kg.

Cene koza, ovaca, jaradi, šilježadi i jagnjadi

Na stočnoj pijaci u Loznici protekle je sedmice došlo do rasta cene jagnjadi i jaradi, pošto je dominantna cena jagnjadi iznosila 380 din/kg, dok je kod jaradi dominnirao iznos od 230 din/kg. U ponudi je bilo dvadesetak jagnjadi i desetak jaradi. U klanicama na području ovog grada i okoline više su  bile otkupne cene jagnjadi i ovaca. Otkupna cena jagnjadi iznosila je 400 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 180 din/ kg.


Rast cene jagnjadi u odnosu na prethodni period zabeležen je i na pijaci žive stoke u Nišu, pošto se prodaja ove kategorije ovaca odvijala najčešće za 420 din/kg. Razlog pooskupljenja bila je veoma slaba ponuda. Jagnjad su se protekle sedmice mogla pazariti po ceni od 370 din/kg na stočnoj pijaci u Užicu, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena ovaca, pošto je dominirao iznos od 150 din/kg.

Cena jagnjadi iznosila je 350 din/kg na pijaci žive stoke u Vranju. Za jarad su kupci najčešće trebali da izvoje 330 din/kg, dok je kod ovaca i koza protekle nedelje dominirao iznos od 170 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Rast prodajne cene sojine sačme na dominantnih 98 din/kg zabeležen je u maloprodajnim objektima na području Kraljeva. Za razliku od nje niža je bila cena suncokretove sačme, pošto je dominirao iznos od 55 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bio je jeftiniji kukuruz u odnosu na prethodnu sedmicu, jer se najčešće mogao pazariti za 45 din/kg.

Kukuruz okrunjen prirodno sušen i stočni ječam upakovani u džakove naječešće od 50 kilograma bili su skuplji na pijaci u Čačku, pošto je kod kukuruza dominirao iznos od 50 din/kg, a kod stočnog ječma iznos 46 din/kg. Cena sojine sačme iznosila je 100 din/kg u maloprodajnim objektima na području Čačka tokom treća sedmice novembra. Za suncokretovu sačmu i lucerkino brašno su kupci trebali da izdvoje najčešče 50 din/kg.

U maloprodajnim objektima na teritoriji Kragujevca protekle je sedmice zabeležen rast cene stočnog brašna na 32 din/kg. Sojino zrno upakovano u džakove bilo je jeftinije u sedmici za nama na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominirao je uznos od 78 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta cene kukuruza na 42 din/kg.

Prema izveštaju reportera iz Vranja, lucerkino seno u balama bilo je jeftinije na pijaci. Tokom protekle nedelje je dominirao iznos od 22 din/kg. Najčešća prodajna cena sojine sačme iznosila je 123 din/kg u maloprodajnim objektima na području Kikinde. Za suncokretovu saćmu kupci su trebali da izdvoje 65 din/kg, a za stočno brašno 36 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica