Jagnjad pojefinila, a jarad poskupela | Cene stoke

Jagnjad pojefinila, a jarad poskupela | Cene stoke

U periodu za nama zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase u klanicama na području podunavskog regiona. Niže cene prasadi bile su u klanicama i na pijacama u Srbiji. Pad otkupne cene jagnjadi zabeležen je u klanicama na području nišavskog i podunavskog regiona.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

U klanicama na području podunavskog regiona otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma bila je viša. Otkupna cena teladi iznosila je 440 din/ kg, dok je kod bikova cena iznosila 230 din/kg. Takođe, došlo je do pada otkupne cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma, koja je iznosila 250 din/kg.

U klanicama u Pirotu zabeležen je rast otkupne cene krava za klanje SM rase. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 230 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma, a cena je iznosila 205 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su na prosečnom nivou.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu najčešća prodajna cena teladi iznosila je 400 din/kg. Za tovne bikove preko 500 kilograma kupci su trebali da izdvoje 220 din/kg, za krave za klanje 150 din/kg, dok je kod priplodnih junica cena iznosila 202.300 dinara po grlu.

U klanicama na području jablaničkog regiona vršen je otkup tovnih bikova preko 500 kilograma po ceni od 220 din/kg i krave za klanje po ceni od 150 din/ kg.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

U klanicama na području južnobanatskog okruga zabeležen je pad otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 250, tovljenike 150 i krmače za klanje 120 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do pada cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 240 din/kg i rasta prodajne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 150 din/kg. 

Na stočnoj pijaci u Čačku obe kategorije prasadi bile su jeftinije protekle nedelje. Kod grla do 15 kilograma cena je bila 250 din/kg, a kod prasadi od 16 do 25 kilograma iznos od 240 din/kg.

Klaničari sa područja pčinjskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 kilograma, a po ceni od 155 din/kg.


U Nišu evidentiran je rast otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma u klanicama na području ovog grada, a po ceni od 160 din/kg. Obim ponude bio je jako slab.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U klanicama na području nišavskog regiona zabeležen je pad otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, a iznosila je 300 din/kg. Otkupna cena ovaca zadržala se na 140 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu evidentiran je rast cene na 110 din/kg.


U klanicama na području podunavskog regiona otkupna cena jagnjadi bila je niža i iznosila je 260 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Smederevu je zabeležen pad cene jagnjadi i rast cene ovaca.


Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi i rast cena jaradi i ovnova za priplod. Jagnjad su koštala 220 din/ kg, jarad 190 din/kg, a  ovnovi za priplod 35.000 dinara po grlu.

U klanicama na području šunadijskog regiona zabeležen je pad otkupne cene jagnjadi na 210 din/kg.

U klanicama na području Šapca došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, a cena je iznosila 300 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu mogli pazariti jagnjad po ceni od 300 din/kg, jarad po ceni od 210 din/kg, a ovce i koze po 100 din/kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Na pijaci u Čačku evidentiran je rast cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog na 23 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Čačka mogli su se pazariti sojina sačma po ceni od 73 din/kg, suncokretova sačma po ceni od 26 din/kg i lucerkino brašno po ceni od 50 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Čačka moglo se pazariti lucerkino seno u balama po ceni od 18 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva evidentiran je rast cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma i pšenica. Za kukuruz je trebalo izdvojiti 16.5 din/kg, a za pšenicu 21 din/kg.

U Šapcu zabeležen je rast d cene pšenice na 23 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo je do rasta cena lucerkinog sena u balama na 180 dinara po bali i kukuruza u rinfuzu na 19 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je pad cene sojine sačme na 66 din/kg i suncokretove sačme na 40 din/kg.

Na pijaci u Požarevcu cena lucerkinog sena u balama bila je viša, pošto je iznosila 19 din/kg.

Na pijaci u Kraljevu mogli su se pazariti kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma po ceni od 23 din/kg, stočni ječam po ceni od 26 din/kg i pšenica po ceni od 25 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Niša izjednačena je bila cena kukuruza i pšenice. Kod oba poljoprivredna proizvoda cena je iznosila 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica