CENE žitarica i uljarica SKOČILE! – A cene mesa i stoke PADAJU!

CENE žitarica i uljarica SKOČILE! – A cene mesa i stoke PADAJU!

Protekle nedelje cene najvažnijih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda su varirale. Dok je Vlada ograničila cene svinjskog mesa i marže na piletinu, a cene stoke na stočnim pijacama u Srbiji su pale u različitim gradovima naše zemlje. Dok je telad pojeftinila u Požarevcu, prasići su bili jeftiniji u Leskovcu. Na Produktnoj berzi, sa druge strane ove nedelje, zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kao i tokom prethodnih nedelja, u trgovanju je najviše bio zastupljen kukuruz.

 

Ukupno je prometovano 5.950 tona robe, finansijske vrednosti 213.510.000 dinara.

Cene kukuruza

Povećana aktivnost na tržištu kukuruza bila je prisutna od početka nedelje. Kako su dani odmicali, tražnja je bivala sve veća. Krajem sedmice, zabeležene su realizacije većih količina ove žitarice.
Berzanski ugovori su početkom nedelje zaključivani u cenovnom rasponu od 30,80 din/kg bez PDV-a, da bi usled rasta, cena dostigla nivo od 32 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 31,75 din/kg bez PDV-a, što je rast od 2,96%.

Cene pšenice

I tokom ove nedelje, na tržištu pšenice, u fokusu je bio otkup Republičke direkcije za robne rezerve. Do sada je prijavljeno oko 93.000 tona ove žitarice. Iako je žetva pri kraju, na berzanskom tržištu, kao i tokom prethodne nedelje, nije došlo do realizacije većeg obima, usled izostajanja ponude većih količina. Tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu.

Pšenica sa 14% proteina se trgovala po jedinstvenoj ceni od 36 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je rast od 4,35%. Na paritetu CPT, berzanski ugovor je zaključen po ceni od 34,90 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa 11% proteina.

Cene soje

Soja je nedelju započela veoma mirno, te nije bilo izraženog interesovanja ni za kupovinom, a ni za prodajom ove uljarice. Od sredine nedelje dolazi do veće aktivnosti i rasta cena. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 71 din/kg bez PDV-a, bez obračuna kvaliteta, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja rast od 4,03%. Krajem nedelje dolazi do smanjenja interesovanja kupaca za kupovinom ove uljarice i izostanka soje iz berzanskog trgovanja.

Cene stočnog ječma

Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 30,80 do 31 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove kulture beleži pad od 4,82%.


Cene uljane repice

Uljana repica izostala je iz trgovanja u nedelji za nama. Povećana ponuda ove uljarice, kretala se u cenovnom rasponu od 630,00 do 640,00 €/t, međutim na strani tražnje nije bilo upita.

Kretanje cena na svetskim berzama

Ekonomska situacija je važan faktor za sva robna tržišta, i energetsko i poljoprivredno. Evro je izjednačen sa dolarom, što podstiče izvozne aktivnosti u EU. Zbog rizika nedostatka vode u ključnim fazama razvoja, cene kukuruza i soje u Čikagu su imale podršku.

Rejting useva kukuruza ostaje nepromenjen 64% dobro do odlično. Krajem nedelje cene su oštro pale zbog USDA izveštaja. Uslovi za jaru pšenicu se poboljšavaju, sa 70% useva procenjenih dobro do odlično, što je 4 poena više nego prošle nedelje. Povećanje potencijalnog roda u SAD za oko 1,41 miliona tona, uticalo je na pad cene pšenice u Čikagu.


Stanje useva soje se pogoršalo na 62% dobro do odlično, sa prošlonedeljnih 63%. Nedeljni izvozni podaci podstakli su rast cene soje, sa otkazivanjima prodaja naročito za Kinu. Cene na Euronekstu rasle su usled geopolitičke situacije i vremenskih prilika.

Žetva u Francuskoj napreduje vrlo brzo, uz neka iznenađenja, u zavisnosti od tipa zemljišta i sorte. Do 4. jula je u Francuskoj poženjeveno 14% meke pšenice, ali će se verovatno povećati zbog povoljnih vremenskih prilika.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica