Cene voća variraju, pojavile se i VIŠNJE!

Cene voća variraju, pojavile se i VIŠNJE!

Tokom protekle nedelje cene voća na pijacama varirale su u odnosu na ponudu, a po prvi put su se na Kvantašu u Beogrdu pojavile višnje. Reporteri STIPS-a zabeležili su stanje sa ponudom i cenama voža i povrća širom Srbije.

Cene voća

Kvantaška pijaca Beograd

Poslednje sedmice maja na kvantašu u Beogradu su se mogle kupiti prve višnje. Za Oblačinsku je trebalo izdvojiti 70 din/kg, a za Marelu 120 din/kg. Dosta bolja bila je ponuda breskve, nektarine, borovnice, maline, što je uslovilo pad cena ovih proizvoda.

Za razliku od njih slabija je bila ponuda jagode i samim tim je i cena bila viša nego prethodne nedelje. Bogatija ponuda boranije, brokoli, karfiola, crnog luka i mladog kropmira na prodajnim punktovima uticala je na srazrmeran pad cena ovih poljoprivrednih proizvoda.

Pored njih jeftiniji su bili mladi crni luk, paprika babura, paprika šilja, paradajz i rotkvica. Za razliku od njih evidentiran je rast cena mladog paškanata, mladog peršuna, praziluka, peršuna lišćara spanaća i zeleni.

Cene voća i povrća na Kalenić pijaci

Zabeležena je bolja ponuda borovnice, breskve, nektarine, maline, trešnje i višnje na zelenoj pijaci Kalenić u Beogradu u odnosu na prethodni period. Niže su bile cene borovnice, grožđa crnog i belog iz uvoza i trešnje. Slabija je bila ponuda jagoda, što je uticalo na rast cena.

Skuplji su bili još kivi i lešnik. Povećana je ponuda sezonskog povrća iz domaće proizvodnje na pijačnim tezgama. Niže cene zabreležene su kod brokole, kelja, lubenice, mladog crnog luka, čeri paradajza, patlidžana i rotkvica.

Smanjena je ponuda graška, pa je cena viša, a skuplje je bilo još i zelje.

Kvantaška pijaca u Leskovcu

Na kvantakoj pijaci u Leskovcu evidentiran je pad cena banane, breskve, krompira mladog, luka crnog, praziluka, dalji pad cene krastavca salatara i tikvice.


Za razliku od njih skuplji su bili kajsija, beli luk, pasulj šareni i zelena salata.

Cene voća i povrća u Užicu

Prema izveštaju reporera STIPS ponuda sezonskog domaćeg voća i povrća i uvoznog južnog voća bila je prosečna u sedmici za nama na zelenoj pijaci u Užicu.

Što se cena tiče, konstatovan je rast kod banane, jagode, limuna, oraha i zelene salate. Niže su u odnosu na prethodni period bile cene pomorandže, cvekle, krompira, crnog luka, šarenog pasulja i šargarepe.


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica