Cene voća i povrća: KROMPIR skuplji, ORAH jeftiniji!

Cene voća i povrća: KROMPIR skuplji, ORAH jeftiniji!

Zabeležena je dobra ponuda južnog voća i sezonskog povrća na kvantaškim i zelenim pijacama, dok su cene varirale u zavisnosti od mesta.

Mlada žena na pijaci

Dobra ponuda voća i povrća

Nije bilo značajnije promene u obimu ponude i tražnje jabuke, kruške i južnog voća na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Slabija je bila ponuda grožđa, oraha i lešnika.

Što se cena tiče došlo je do pada kod ananasa i dunje. Za razliku od njih skuplji su bili grožđe ostalo, jabuka ostala, kivi, kruška ostala i limun.

Raznovrsna ponuda sezonkog i vansezonskog povrća evidentirana je na prodajnim punktovima protekle sedmice ali je prodaja bila slabija od očekivanja prodavaca. Došlo je do rasta cena cvekle, krompira, rotkve, šargarepe i tikvice u odnosu na prethodni period.

Za razliku od njih jeftiniji su bili celer, karfiol, kelj, kelj pupčar, paprika babura, paradajz, patlidžan, rotkvica i spanać.

Ponuda i potražnja voća je uobičajena za ovaj period godine na zelenim pijacama u Beogradu. Niža cena bile su kod jagode, jagode i oraha, dok je rast zabeležen kod crnog grožđa i jabuke ružičasti delišes.

Solidna ponuda povrća bila je na pijaci Kalenić. Tokom ovog perioda poskupeo je patlidžan, dok su jeftiniji bili blitva, kelj, kelj pupčar i tikvice.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca na kvantaškoj pijaci u ovom gradu došlo je do pada cena banane, limuna, mandarine, pomorandže, blitve, celera, luka crnog mladog, rotkvice.


Nasuprot njima evidentiran je rast cena peršuna lišćara i zelene salate.

Načelno je bila slaba ponuda voća i povrća na zelenoj pijaci u Kikindi tokom protekle sedmice. Prodaja se nije bitnije menjala u odnosu na prethodni period. Došlo je do pada cena mandarine, pomorandže, cvekle, belog pasulja, žutog pasulja. Za razliku od njih, više su u odnosu na prethodni period, bile cene celera, belog luka i paprike babure.

U ponudi voća na zelenoj pijaci u Vranju dominiralo je južno voće, a zatim jabuke i suvo voća.


Što se povrća tiče zabeležena je dobra ponuda sezonskih kultura i slabija ponuda paprike, paradajza i krastavca salatara. Niže su bile cene mandarine, pomorandže, a rast cena oraha, celera, paprike ljute i paškanata.

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica