Cene voća i povrća KONAČNO pale!

Cene voća i povrća KONAČNO pale!

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS-a obišli su nekoliko većih pijaca širom Srbije, sa ciljem da isprate kretanje cena voća i povrća. Ponuda je bila raznovrsna, cene su mahom niže nego u proteklom periodu, dok su prodavci su zadovoljno ,,trljali ruke”.

Laskovac

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu u ponudi povrća asortiman bogatiji jer se u prodaji pojavio mladi kupus. Dominantna cena iznosila je 100 din/kg. Na prodajnim tezgama našli su se kako domaće sezonske tako i uvozne vansezonsih povrtarske kulture.

U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je pad cena blitve, celera, cvekle, belog luka, crnog mladog luka, paradajza, rotkvice, zelene salate, brokole, paškanata i spanaća. Nešto slabija ponuda mandarine uslovila je rast cene. Za razliku od nje niža je bila cena kivija.

Kvantaška pijaca Beograd

Povoljne vremenske prilike tokom poslednje sedmice februara uslovile su bolju ponudu voća na kvantašu u Beogradu. Prodaja je takođe bila malo bolja nego prethodne sedmice. Što se cena
tiče, evidentiran je pad kod jabuke sorti Ajdared, Crveni delišes, Zlatni delišes, Greni Smit, jagode i pomorandže.

Za razliku od njih skuplji su bili kivi i kruška ostala. Širok spektar raznoraznog povrća, što domaćeg, što uvoznog zabeležen je proteklog petka na prodajnim punktovima. Trgovci su bili zadovljniji
prodajom, nego pedhodne sedmice.

Evidentiran je pad cena blitve, brokoli, celera, cvekle, karfiola, kelja pupčara, krastavca salatara, crnog luka, paradajza, ceri paradajza, rotkve, šargarepe, spanaća, zelene salate. Skupji su u odnosu na prethodni period bili dinja, mladi crni luk, kelj, patlidžan, rotkva, šargarepa, cvekla i zelena salata.

Kalenić pijaca

Uobičajena ponuda voća zabeležena je protekle sedmice na zelenoj pijaci Kalenić u Beogradu. Niže su u odnosu na prethodni period bile cene ananasa, kruške, limuna i oraha. Prosečna ponuda i
potražnja povrća, a na tezgama se pojavio i mladi beli luk.

Niže cene su zabeležene kod krastavca, mladog crnog luka, paradajza, rotkvica i tikvica, dok je skuplja u odnosu na prethodni period bila paprika šilja.


Loznica

Prema izveštaju reportera STIPS iz Loznice u sedmici za nama je snabdevenost zelene pijace u ovom gradu bila zadovoljavajuća. U pogledu cena registrovan je rast kod jabuke Greni Smit, pomorandže, limuna, mladog kupusa, cvekle, mladog crnog luka, praziluka, rotkve i rotkvice. Za razliku od njih jeftiniji su bili blitva, celer, mladi crni luk, paprika babura, beli pasulj, ren i tikvice.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica