CENE STOKE: rastući cenovni trend spram prethodne sedmice

CENE STOKE: rastući cenovni trend spram prethodne sedmice

Zabeležen rast cena teladi i tovnih bikova u klanicama na području Smedereva, kao i rast cena prasadi i tovnih svinja u odnosu na prethodnu sedmicu, dok su jagnjad skuplja na području Kikinde i Čačka, a jeftinija na području Niša.

Zabeležen rast cena teladi i tovnih bikova u klanicama na području Smedereva

Rast otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je u sedmiici za nama u klanicama na području podunavskog regiona. Kod teladi je dominirao iznos od 470 din/kg, a kod tovnih bikova iznos od 360 din/kg. Ponuda teladi bila je slaba, a tovnih bikova prosečna. U klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 330 din/kg. Obim ponude bio je dosta slab. Ista kategorija bila je skuplja i u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je 380 din/kg. Ponuda slaba kao i prethodne sedmice. Klaničari sa područja pirotskog regiona protekle su sedmice skuplje otkupljivali krave za klanje u odnosu na prethodnu. Dominirao je iznos od 320 din/kg. Pored krava za klaneje otkupljivali su telad telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 650 din/kg i tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 420 din/kg. Dominantna cena teladi bila je izjednačena tokom druge sedmice jula u klanicama na području Požarevca i na stočnoj pijaci u ovom gradu. Iznosila je 550 din/kg. Cene ostalih kategorija goveda bile su nepromenjene u odnosu na prethodni period. Na stočnoj pijaci u Kraljevu su se protekle sedmice dominantne cene krava za klanje i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma skoro izjednačile, pošto je kod tovnih bikova dominirao iznos od 290 din/kg, dok su za otkupljene krave za klanje SM rase odgajivači dobijali 260 din/kg.

Rast cena prasadi i tovnih svinja u odnosu na prethodnu sedmicu

Na stočnoj pijaci u Nišu zabeležen je rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Grla su se najčešće mogla pazariti po ceni od 420 din/kg. Obim prodatih grla bio je prosečan. Protekle je sedmice, uprkos dobroj ponudi, došlo do rasta otkupne cene tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, u klanicama na podučju srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 280 din/kg. Rast cene iste kategorije tovnih svinja evidentiran je i u klanicama na području pčinjskog regiona, pošto su odgajivači za otkupljena tovna grla telesne mase od 80 do 120 kilograma najčešće dobijali 280 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je prosečan. Prema izveštaju reportera STIPS iz Zaječara protekle su sedmice bile više cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 400 din/kg, a za krmale 205 din/kg. Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Smedeevu. Odgajivači su za prodata grla najčešće mogli dobiti 380 din/kg. Pored njih na pijaci su se mogli pazariti prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, po dominantnoj ceni od 350 din/kg i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma, najčešće za 260 din/kg. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 370 din/kg na pijaci žive stoke u Somboru. Prodaja tovljenika se odvijala po ceni od 210 do 220 din/kg u zavisnosti od kategorije, dok je dominantna cena krmača za klanje iznosila je 165 din/kg.

Jagnjad skuplja na području Kikinde i Čačka, a jeftinija na području Niša

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kikinde, otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 400 din/kg. Nastavljen je trend prosečne ponude i otkupa. Rast cene jagnjadi evidentiran je u sedmici za nama i na pijaci žive stoke u Čačku, pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 370 din/kg. Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do pada cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od čak 500 din/kg. Obim prodatih grla bio je vrlo slab. Otkupna cena šilježadi bila je niža tokom druge sedmice jula u klanicama na području podunavskog regiona. Otkup se najčešće obavljano po ceni od 270 din/ kg. Na pijaci žive stoke u Smederevu dšolo je do pada cene jagnjadi, jer je u sedmici za nama dominirao iznoa od 400 din/kg. Ponuda je bila vrlo slaba, a i broj prodatih grla nije bio za pohvalu. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 360 din/kg na stočnoj pijaci u Somboru, dok je za jarad trebalo izdvojiti 310 din/ kg u sedmici za nama. Cene ovaca i koza bile su na prošlonedeljnom nivou.

 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica