CENE STOKE: RAST otkupne cene tovne JUNADI i BIKOVA!

CENE STOKE: RAST otkupne cene tovne JUNADI i BIKOVA!

Otkupna cena krava, junadi i bikova porasla je tokom poslednje nedelje juna. Porasla je i otkupna cena tovnih svinja i prasadi na većini pijaca u Srbiji, dok cena jagnjadi beleži pad.

stoka krave

GOVEDARSTVO

Otkupna cena krava za klanje SM rase bila je viša tokom poslednje nedelje juna u klanicama na području Pirotskog regiona. Najčešće se otkup obavljao za 320 din/kg. Pored krava za klanje vršen je otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 650 din/kg i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 420 din/kg.
U klanicama na teritoriji Južno-banatskog regiona prodekle je sedmice zabeležen rast otkupne cene tovne junadi delesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 340 din/kg.
Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma u odnosu na predhodnu sedmicu zabeležen je u klanicama na području Nišavskog regiona pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Ponuda prosečna kao i broj otkupljenih grla.
Dominantna otkupna cena teladi SM rase iznosila je 550 din/kg u klanicama na području Braničevskog rediona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma klaničari su plaćali 500 din/kg, a za krave za klanje SM rase 200 din/kg tokom poslednje sedmice juna.

SVINJARSTVO

Reporteri STIPS iz Kikinde protekle su nedelje evidentirali rast otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 270 din/kg i krmača za klanje na dominantnih 220 din/kg.
Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 250 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (350 din/kg).
Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je poslednje cedmice juna u klanicama na području Južno-Banatskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Pored tovljenika vršen je otkup krmača za klanje po dominantnoj ceni od 210 din/kg.
Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 0 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na predhodni period u klanicama na području Južno-bačkog regiona pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Zabeležena je prosečna ponuda grla ove kategorije svinja.

OVČARSTVO

Reporteri STIPS iz Kragujevca su u sedmici za nama evidentirali rast prodajnih cena jaradi na stočnoj pijaci u Kragujevcu na dominantnih 260 din/kg i šilježadi jer je takođe dominirao iznos od 260 din/kg. U klanicama na području Šumadijskog regona došlo je do pada otkupnih cena ovaca na dominantnih 180 din/kg i šilježadi na dominantnih 200 din/kg.
Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na predhodni period u klanicama na području Nišavskog regiona pošto je dominirao iznos od 380 din/kg. Obim otkupljenih grla ove kategorije ovaca bio je prosečan. Na stočnoj pijaci u Nišu nije bilo promene kako u pogledu cene tako i u pogledu ponude i tražnje.
Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je takođe i u klanicama na području Raškog regiona jer je poslednje sedmice juna dominirao iznos od 350 din/kg.
Najčešće prodajne cene jagnjadi i jaradi bile su niže u odnosu na predodni period na pijaci žive stoke u Somboru. Jagnjad su se mogla pazariti za 360 din/kg, a jarad za 310 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica