CENE STOKE: Rast cena TELADI u zlatiborskom regionu, PRASAD jeftinija u ČAČKU!

CENE STOKE: Rast cena TELADI u zlatiborskom regionu, PRASAD jeftinija u ČAČKU!

Nedelju za nama obeležio je rast cene teladi SM rase u klanicama na području zlatiborskog regiona. Sa druge strane, beleži se pad obe kategorije prasadi na pijaci žive stoke u Čačku. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama na području srednjebanatskog regiona.

Telad SM rase telesne skuplja u klanicama na području zlatiborskog regiona

Telad SM rase telesne mase do 160 kilograma bila su skuplja u klanicama na području zlatiborskog regiona, pošto je otkupna cena iznosila 600 din/kg.
U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do pada otkupnih cena teladi telesne mase do 160 kilograma na 450 din/kg i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma na 340 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Pirotu bila su skuplja telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 600 din/kg. Otkupna cena krava za klanje bila je niža u odnosu na drugu sedmicu jula u klanicama na području Pirota. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Pored krava za klanje klaničari su otkupljivali telad SM rase po dominantnoj ceni od 650 din/kg i tovne bikove po dominantoj ceni od 400 din/kg. Ponuda ovih katrgorrija goveda bila je dobra.

Pad otkupnih cena teladi SM rase telesne mase preko 500 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma SM rase evidentiran je u klanicama na području podunavskog regiona. Za otkupljenu telad klaničari su plaćali 450 din/kg, a za bikove 340 din/kg.

Rast cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma evidentiran je na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 340 din/kg.

U klanicama na području srednje-banatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Čačku je izostala prodaja teladi, tovne junadi i ostalih katrgorija goveda. U klanicama na području moravičkog regiona vršen je otkup muške teladi, ženske teladi, tovne junadi, tovnih bikova i krava za klanje, a otkupne cene su bile na prošlonedljnom nivou.

Pad obe kategorije prasadi na pijaci žive stoke u Čačku

Protekle su sedmice na pijaci žive stoke u Čačku reporteri STIPS zabeležili pad obe kategorije prasadi. Kupci su za grla telesne mase do 15 kilograma trebali da izdvoje 350 din/kg, dok je dominantna cena grla telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 300 din/kg. Tovljenici su u istom periodu bili jeftiniji u klanicama na području moravičkog regiona.


Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području mačvanskog regiona, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg.

U klanicma na području južno-banatskog regiona evidentiran je pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 270 din/kg uz prosečnu ponudu i slab broj prodatih grla.

Na pijaci žive stoke u Čačku protekle je sedmice evidentiran pad prodajne cene jagnjadi, pošto su se najčešće mogli pazariti za 340 din/kg. Obim ponude i prodaje grla bili su dobri.
Klaničari sa područja srednje-banatskog regiona po nižim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 16 do 25 kilograma. Prasad su otkupljivana po ceni od 370 din/kg, a tovne svinje po ceni od 275 din/kg.


Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 340 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama na području srednje-banatskog regiona

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području srednje-banatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg.


Na stočnoj pijaci u Somboru zabeležena je prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 360 din/kg, jaradi po ceni od 300 din/kg, ovaca po ceni od 120 din/kg i koza po ceni od 100 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Protekle su se sedmice najčešće mogli pazariti za 340 din/kg. U klaniicama na području raškog regiona, takođe je bila niža otkupna cena jagnjadi. U sedmici za nama dominirao je iznos od 340kg.

Klanice sa područja Loznice i okolnih mesta po nižoj su ceni vršile otkup ovaca tokom treće sedmice jula. Dominirao je iznos od 160 din/kg.

U klanicama na području podunavskog regiona bile su niže cene jagnjadi, jer je dominirao iznos od 380 din//kg. Za razliku od njih viša je bila otkupnaa cena i šilježadi, jer se otkup najčešće obavljao za 280 din/kg.

Identična je bila cena ove kategorije ovaca i na stočnoj pijaci u Smederevu.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Užica protekle je sedmice bila viša cena jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu, jer se prodaja najčešće odvijala za 380 din/kg, uz dobru prodaju grla ove kategorije ovaca.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica