CENE STOKE: Rast cena SVIH kategorija stoke!

CENE STOKE: Rast cena SVIH kategorija stoke!

Tokom protekle nedelje zabeležen je rast cene tovnih bikova u Kraljevu, dok su telad skuplja na području Šapca. Porasla je i cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na području Kraljeva, Šapca i Kragujevca. Jagnjad su dostigla cenu od 600 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku.

Rast cene tovnih bikova u Kraljevu, telad skuplja na području Šapca

Reporter STIPS iz Kraljeva evidentirao je rast prodajne cene bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 370 din/kg. Za razliku od
pijace u klanicama na području raškog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova telesne mase peko 500 kg na dominantnih 365 din/kg.

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta na teritoriji mačvanskog regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 760 din/kg.

Priplodne junice bile su skuplje u odnosu na drugu sedmicu januara na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 210.000 dinara po grlu. U prodaji ih je bilo pet.

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 340 din/kg i krava za klanje SM rase na 230 din/kg. Pad prodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 630 din/kg i rast cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma karakteristika je stočne pijace u Užicu za treću sedmicu januara.

Tovne bikove SM rase, telesne mase preko 500 kilograma su otkupljivali klaničari sa područja nišavskog regiona po nižim cenama tokom protekle sedmice. Dominirao je iznos od 370 din/kg.

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 550 din/kg u klanicama na području braničevskog regiona, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila 220 din/kg.

Rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na području Kraljeva, Šapca i Kragujevca

Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 500 din/kg. Cene ostalih kategorija svinja bile su na prošlonedeljnom nivou.


Klaničari sa područja Šapca i ostalih mesta mačvanskog regiona po višoj su ceni u odnosu na prethodni period otkupljjivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 650 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca u toku treće nedelje januara tekuće godine došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 530 din/kg i krmače za klanje na 280 din/kg. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na dominantnih 260 din/kg.

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Nišu. Naime dominirao je iznos od 550 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg, uz prosečnu ponudu grla ove kategorije svinja.


Otkupna cena tovnih svinja iste kategorije bila je niža i u klanicama na području Beograda, pošto su odgajivači za otkupljena grla dobijali, takođe, 250 din/kg. Tovne svinje telesne mase od 80 do
120 kilograma po nižoj su ceni otkupljivali klaničari sa područja srednje-banatskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg.

Prodajna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma bila je niža u odnosu na drugu sedmicu januara na pijaci žive stoke u Čačku, obzirom da je ponuda bila bolja. Dominirao je iznos od 530 din/kg. Nije zabeležen otkup svinja na području moravičkoog ragiona.


Na stočnoj pijaci u Požarevcu i klanicama na području braničevskog regione protekle je sedmice izostala ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja.

Jagnjad dostigla cenu od 600 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku

Dominantna prodajna cena jagnjadi dostigla je iznos od čak 600 din/kg na stočnoj pijaci u Čačku, što ukazuje na rast u iznosu od 50 din/kg u odnosu na drugu sedmicu januara. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području raškog regiona, pošto su odgajivači najčešće dobijali 500 din/kg za otkupljena grla.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Smedereva protekle je sedmice zabeležen pad otkupnih cena jagnjadi, šilježadi i ovaca u klanicama na ovom području, pošto su za otkupljenu jagnjad odgajivači dobijali najčešće 500 din/kg, šilježad 260 din/kg a za ovce 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u ovom gradu nije bilo promena cena i obima otkupa. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada cena jaradi na 300 din/kg, dviski na dominantnih 210 din/kg i ovaca na dominantnih 200 din/kg. Ovaca i dviski je bilo dvadesetak, a koza oko 5 grla.

Jagnjad su bila jeftinija tokom sedmice za nama na stočnoj pijaci u Užicu. Naime dominirao je iznos od 570 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica