CENE STOKE: RAST cena prasadi u Čačku, u Kraljevu skuplja JAGNJAD!

CENE STOKE: RAST cena prasadi u Čačku, u Kraljevu skuplja JAGNJAD!

Tokom protekle nedelje, priplodne krave bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Zabeležen je i rast cena obe kategorije prasadi na pijaci žive stoke u Čačku. Na pijaci žive stoke u Kraljevu skuplja su jagnjad i ovce.

Priplodne krave jeftinije na pijaci žive stoke u Kragujevcu

U klanicama na području Južno-banatskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg, uz slabu ponudu i mali broj otkupljenih grla.

Priplodne krave bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 240.000 dinara po grlu, aponuda je bila slaba, kao i mali broj prodatih grla. Tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma bili su jeftiniji u klanicama na području Nišavskog regiona, pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 330 din/kg.

Nije bilo promene u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području Braničevskog regiona.

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma bila 550 din/kg, a tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma 500 din/kg. Za krave za klanje SM rase odgajivači su dobijali 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu su ponuda i cene teladi, tovne junadi i krava za klanje bile na prošlonedeljnom nivou

Rast cena obe kategorije prasadi u Čačku

Rast cena obe kategorije prasadi zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Čačku, pošto su za grla telesne mase do 15 kilograma kupci trebali da izdvoje 350 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 320 din/kg.

U klanicama na području Južno-banatskog regiona registrovan je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, bila su skuplja u odnosu na prethodni period, na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Za razliku od njih jeftinije su bile krmače za klanje, jer se promet najčešće odvijao po ceni od 180 din/kg.


Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višoj su ceni otkupljivali tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na teritoriji Nišavskog regiona. otkup se najčešće odvijao po ceni od 320 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu skuplja jagnjad i ovce

Reporteri STIPS iz Čačka zabležili su protekle sedmice rast dominantne cene jagnjadi na dominantnih 400 din/kg na stočnoj pijaci u ovom gradu. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu je zabeležen rast prodajne cene jagnjadi na 400 din/kg. Za razliku od njih niže su bile cene jaradi (200 din/kg) i ovaca (160 din/kg)

Dominantna otkupna cena šilježadi iznosilaje 240 din/kg, dok je u kategoriji ovaca dominirao iznos od 200 din/kg. Protekle su se sedmice na pijaci žive stoke u Leskovcu mogla pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, jarad koja su koštala 300 din/kg. Za ovce su kupci trebali da izdvoje 150 din/kg, dok je u kategoriji koza dominirao iznos od 120 din/kg.


U sedmici za nama bila su skuplja jagnjad na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 400 din/kg. Zabeležen je, takođe, i rast prodajnih cena ovaca, pošto su se najčešće mogle pazariti za 220 din/kg.Na stočnoj pijaci u Požarevcu je izostala prodaja prasadi i ostalih kategorija svinja zbog bolesti Afričke kuge. Klanice sa ovog područja, takođe nisu vršile otkup svinje iz istog razloga.

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica