CENE STOKE: PRASAD jeftinija, cena jagnjadi PORASLA!

CENE STOKE: PRASAD jeftinija, cena jagnjadi PORASLA!

Tokom protekle nedelje zabeležen je pad cene prasadi na pijacama širom Srbije, dok je u pojedinim regionima cena jagnjadi porasla.

SVINJARSTVO

Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Čačku, pošto je kod grla telesne mase do 15 kg dominirao iznos od 500 din/kg, dok su se grla telesne mase od 16 do 25 kg najčešće mogla pazariti po ceni od 450 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kg na 470 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kg na 330 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kg bila je niža u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Ista kategorija tovljenika bila je jeftinija protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Leskovcu, pošto je dominirao iznos od 290 din/kg.

Krmače za klanje bile su skuplje u odnosu na poslednju sedmicu decembra na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto su kupci trebali da izdvoje 210 din/kg.

GOVEDARSTVO

Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je pad cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje. Dominantna cena tovnih bikova iznosila je 330 din/kg, dok su kupci za krave za klanje trebali da izdvoje 250 din/kg.

Protekle su sedmice bile jeftinije krave za klanje u klanicama na području šumadijskog regiona, pošto je dominirala otkupna cena od 250 din/kg. Rast otkupne cene krava za klanje na
280 din/kg evidentiran je u sedmici za nama u klanicama na području podrinjskog regiona.

Dominantna otkupna cena teladi SM rase, telesne mase do 160 kilograma, iznosila je 550 din/kg, u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljene krave za klanje odgajivači sa ovog područja dobijali su 220 din/kg.


Najčešća otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 400 din/kg u klanicama na području pirotskog regiona.

OVČARSTVO

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca, protekla je sedmica bila karakteristična po rastu cena jagnjadi, dviski i ovaca. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 550 din/kg, dviske 220 din/kg
a za ovce 190 din/kg.

U klanicama na području podrinjskog regiona evidentiran je rast otkupne cene jagnjadi protekle sedmice. Dominirao je iznos od 540 din/kg.


Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 380 din/kg.

Protekle je sedmice bila niža otkupna cena šilježadi u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg.


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica