CENE STOKE: PALE cene teladi i svinja na stočnim pijacama!

CENE STOKE: PALE cene teladi i svinja na stočnim pijacama!

Niže cene teladi SM rase u odnosu na prethodni period, dok su dominantne cene tovnih svinja u klanicama i na pojedinim pijacama. Niža je bila i cena jagnjadi, jaradi, koza i ovaca tokom protekle sedmice.

Niže cene teladi SM rase u odnosu na prethodni period

Reporteri STIPS iz Kragujevca zabeležili su pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 830 din/kg i rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 330 din/kg u klanicama na području ovog grada.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, takođe, su bila jeftinija telad SM rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 660 din/kg. Klaničari sa područja Niša i okolnih mesta protekle su nedelje po nižim cenama otkupljivli tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma, pošto je dominirao znos od 350 din/kg.

U klanicama na području Pčinjskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma. Protekle je sedmice dominirao iznos od 370 din/kg. Rast otkupne cene krava za klanje evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području Pirota i okoline, jer se otkup najčešće obavljao za 20 din/kg. Na stočnoj piijaci u ovom gradu mogla su se pazariti telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 600 din/kg, kao i prethodnih sedmica.

Nije bilo promena cena teladi i ostalih kategorija goveda koje su dovežene za prodaju na stočnu pijacu u Požarevac u odnosu na prethodni period. Obim ponue i tražnje bio je slab. Slična je bila situacija i u klanicama na području braničevskog regiona. U sedmici za nama je izostala ponuda teladi i ostalih kategorija goveda na pijaci žive stoke u Čačku. Što se klanica tiče vršen je otkup muške teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg, dok su ženska grla iste rase i telesne mase otkupljivana po ceni od 450 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi i tovnih bikova varirala je od 340 do 350 din/kg, dok su za otkupljene krave za klanje klaničari plaćali 230 din/kg protekle sedmice.

Niže dominantne cene tovnih svinja u klanicama i na pojedinim pijacama

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 275 din/kg, a obim otkupa bio je prosečan. Prodajna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 210 din/kg. Zabeležena je prodaja dvadesetak grla.

U klanicama na području šumadijskog regiona je došlo do rasta otkupne cene iste kategorije tovnih svinja, pa se dominantni iznos izjednačio sa klanicama (210 din/kg). Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Vranju u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 360 din/kg.


Reporteri STIPS iz Leskovca protekle su sedmice zabeležili rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u klanicama na ovom području. Dominirao je iznos od 370 din/kg, a obim otkupa bio je prosečan. U klanicama na području srednje-banatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pa se otkup najčešće obavljao po ceni od 285 din/kg.

I ove je sedmice, kao prethodnih, po rešenju veterinarske inspekcije, zabranjen je promet prasadi i ostalih kategorija svinja na stočnoj pijaci u Požarevcu. Na pijaci žive stoke u Čačku evidentirana je ponuda prasadi telesne mase do 15 kilograma i grla teških od 16 do 25 kilograma. Cena je varirala od 320 do 350 din/kg u zavisnosti od kategorije grla. Pored njih mogle su se pazariti i krmače za klanje po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

Niža cena jagnjadi, jaradi, koza i ovaca tokom protekle sedmice

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca protekle je nedelje došlo do pada prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 400 din/kg, što je za 20 din/kg niža cena u odnosu na predhodni period. U klanicama na području Šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi (400 din/kg) i dviski (190 din/kg).


Protekle je sedmice evidentiran pad cena jaradi, koza i ovaca na stočnoj pijaci u Vranju. Jarad je bilo petnaestak i odgajivači su ih prodavali za 380 din/kg, koza je bilo dvadesetak i za njih je trebalo izdvojiti 170 din/kg, dok je ovaca bilo pedesetak u prodaji a dominirao je iznos od 180 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu evidentiran je rast prodajnih cena jaradi, koza i ovaca u odnosu na predhodni period. Za jarad su kupci trebali najčešće da izdvoje 350 din/kg, kod koza je dominirao iznos od 170 din/kg, dok je za ovce trebaloizdvojiti 180 din/kg. Prodaja jaradi i koza bila je slaba, a ovaca prosečna.


Klanice sa područja Braničevskog regiona protekle su sedmice vršile otkup šilježadi po dominantnoj ceni od 240 din/kg i ovce po ceni od 200 din/kg. Na pijaci žive stoke u ovom gradu su se pored ove dve kategorije ovaca mogla pazariti i jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg.

Dominantna cena jagnjadi iznosila je 430 din/kg na pijaci žive stoke u Čačku. Pored njih mogle su se pazariti dviske po ceni od 200 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 170 din/kg. Obim ponude bio je dobar, dok je prodaja bila slabija.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica