CENE STOKE: oscilacije i velike razlike u cenama tokom februara

CENE STOKE: oscilacije i velike razlike u cenama tokom februara

I u ovom periodu cene osciliraju od stočne pijace do pijace, te u nekim regijama je prodaja goveda potpuno i izostala. Razlike su i do oko 200 dinara po kilogramu, što svakako nije zanemarljivo. 

TELAD

Za telad SM rase telesne mase do 160 kilograma kupci u Kraljevu su plaćali 610 din/kg.

Dominantna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od 610 din/kg tokom treće sedmice februara na stočnoj pijaci u Kraljevu.

Prodajna cena krava za klanje SM rase NIŽA, od 175 din/kg.

U klanicama na području raškog regiona uočen je RAST otkupnih cena teladi SM rase, od 585 din/kg, kao i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma na 355 din/kg.

U istom periodu bila je NIŽA otkupna cena krava za klanje SM rase (280 din/kg). Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta, a dominirao je iznos od 340 din/kg.

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je RAST otkupne cene krava za klanje SM rase, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Obim ponude ove kategorije goveda bio je na prosečnom nivou.

Na pijaci žive stoke su se tokom treće sedmice februara mogla pazariti telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 550 din/kg, tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 450 din/kg i krave za klanje za koje su kupci trebali da izdvoje 200 din/kg.


Pad otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase evidentiran je u klanicama na području pčinjskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 280 din/kg.

U klanicama na području pirotskog regiona, takođe, je bila niža otkupna cena teladi, pošto je pala na 450 din/kg. Niža je bila otkupna cena tovnih bikova HF rase telesne mase preko 500 kilograma, pošto je u periodu od 12. do 19. februara dominirao iznos od 260 din/kg.

Klaničari sa područja podunavskog regiona protekle su sedmice po NIŽOJ ceni otkupljivali telad telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 480 din/kg.


Na pijaci žive stoke u Smederevu je u periodu od 13. do 19. februara izostala prodaja teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

PRASAD

prasići u grupi


U periodu od 13. do 19 februara VIŠA cena prasadi bila je u Šapcu, Smederevu i Pančevu.

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do RASTA otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 380 din/ kg.

Prasad su bila skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Smederevu. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 380 din/kg.

RAST otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u sedmici za nama u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu evidentiran je PAD prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 320 din/kg. Jeftinije su bile i tovne svinje, pošto je kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 230 din/kg, dok je za grla telesne mase preko 120 kilograma najčešće trebalo izdvojiti 170 din/kg.

Klaničari sa područja raškog regiona po nižim su cenama protekle sedmice otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje.

Protekle je sedmice bila niža cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj epijaci u Somboru, pošto je dominirao iznos od 355 din/kg. U istom periodu je zabeležen rast prodajne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 190 din/kg.

Niža je bila otkupna cena tovljenika telesne mase preko 120 kilograma u odnosu na prethodni period u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Odgajivači su za otkupljena grla dobijali 190 din/kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija u periodu od 13. do 19. februara na pijaci žive stoke u Nišu. Dominirao je iznos od 420 din/kg.

JAGNJAD

Skuplja jagnjad na području Novog Sada, Kraljeva i Sombora

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Novom Sadu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 400 din/kg.

Rast otkupne cene jagnjadi zabeležen je i u klanicama na području Raškog regiona. Protekle su nedelje otkupljivana najčešće za 380 din/kg. Dominantna otkupna cena ovaca bila je na prošlonedeljnom nivou, iznosila je 150 din/kg.

U periodu od 13. do 19. februara je na stočnoj pijaci u Somboru došlo do rasta dominantne cene jagnjadi na 400 din/ kg i pada cene jaradi na dominantnih 300 din/kg uz slabu ponudu i prodaju grla obe kategorije ovaca i koza.

U Požarevcu je zabeležen rast otkupne cene šilježadi na dominantnih 190 din/kg u klanicama na odručju ovog regiona. Obim ponude i tražnje bio je na prosečnom nivou. Na pijaci žive stoke u ovom gradu bilo je u prodaji šilježadi po dominantnoj ceni od 250 din/kg i ovaca koje su se najččešće mogle pazariti po ceni od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Promet se najčešće odvijao po ceni od 430 din/kg.

U klanicama na teritoriji podunavskog regiona protekle je sedmice bila niža otkupna cena šilježadi. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Ova kategorija ovaca bila je jeftinija i na pijaci žive stoke u Smederevu, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg.

Pogledajte pregled cena stoke u Srbiji za period 13-19. februara 2023.

stips cene februar 2023

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica