Cene stoke i stočne hrane za period 25-29.05.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 25-29.05.2018.

Tokom protele nedelje na pijacama u Srbiji došlo je do rasta otkupnih cena: teladi, tovne junadi i tovnih bikova.

Cene krava

Tokom protekle nedelje u Kraljevu protekle nedelje skuplji su bili: telad, tovni bikovi i krave za klanje. Kod teladi telesne mase do 160 kilograma SM rase dominirao je iznos od 500 din/kg, tovnih bikova telesne mase do 500 kilograma iznos od 280 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 200 din/kg.

Rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na treću sedmicu maja evidentiran je u klanicama na području braničevskog okruga. Dominirao je iznos od 340 din/ kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je protekle sedmice bila niža dominantna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma. Za razliku od njih viša je bila prodajna cena teladi telesne mase do 160 kilograma SM rase.

Klaničari sa područja mačvansko-podrinjskog okruga po višim su cenama u nedelji za nama otkupljivali tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma. Najčešća otkupna cena tovne junadi iznosila je 220 din/kg, dok je kod tovnih bikova dominirao iznos od 250 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta prodajne cene krava za priplod protekle sedmice. Dominirao je 170.000 dinara po grlu.

U sedmici za nama, evidentirana je ponuda teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na stočnoj pijaci u Obrenovcu po dominantnoj ceni od 450 din/kg. Izostala je prodaja tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

U klanicama na području južno-banatskog okruga vršen je otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po dominantnoj ceni od 220 din/kg.

Najčešća otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 380 din/kg u klanicama na području pirotskog okruga. Tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma klaničari su plaćali 240 din/kg, a krave za klanje 150 din/kg.


Cene svinja

Klaničari sa područja braničevskog okruga po višim su cenama protekle sedmice otkupljivali tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 150 din/kg.

Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Požarevcu. Nejčešće su se mogla pazariti po ceni od 320 din/kg.

Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležene su u klanicama na području nišavskog okruga. Dominirao je iznos od 230 din/kg. Obim otkupa bio je na prosečnom nivou.


Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma, tovne svinje težine preko 120 kilograma i krmače za klanje bile su skuplje na pijaci žive stoke u Kraljevu.

Došlo je do pada dominantne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilgrama u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Za razliku od njih viša je bila cena krmača za klanje, pošto je dominirao iznos od 140 din/kg.


U klanicama na području šumadijskog okruga bila je viša otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma.

Zabeležena je dosta slaba ponuda i prodaje, kako prasadi telesne mase do 15 kilograma, tako i prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Kod obe kategorije je dominirao iznos od 280 din/kg. To ukazuje na pad cene u odnosu na prethodni period. Evidentirana je ponuda par tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma po ceni od 160 din/kg. Prodaja je bila slaba.

Na pijaci žive stoke u Loznici bilo je dosta prasadi u ponudi tokom protekle nedelje. To je bio razlog pada cene obe kategorije. Kod grla telesne mase do 15 kilograma dominirao je iznoso od 280 din/ kg, a kod grla od 16 do 25 kilograma iznos od 270 din/kg.

Cene ovaca i koza

Klaničari sa područja braničevskog okruga po višim su cenama otkupljivali jagnjad i ovce u odnosu na prethodni period. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 280 din/kg, a kod ovaca iznos od 110 din/ kg.

Jagnjad su protekle sedmice bila skupljla na pijaci žive stoke u Kraljevu. Dominirao je iznos od 280 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena jaradi, pošto su se najčešće mogli pazariti po ceni od 180 din/kg.

Pad otkupne cene jagnjadi na 280 din/kg evidentiran je u klanicama na području mačvansko-podrinjskog okruga. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena ovaca pošto je dominirao iznos od 160 din/kg.

Nešto bolja ponuda jagnjadi na pijaci žive stoke u Vranju glavni je razlog pada cene, pa su se najčešće mogli pazariti po ceni od 280 din/kg.

U ponudi i prodaji jagnjadi nije bilo značajne promene u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Evidentiran je pad cene, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Slaba je bila ponuda dviski i šilježadi, a dominirala je cena od 220 din/kg. U ponudi ovaca nije bilo promene. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 160 din/kg. Za prodaju je dovezeno par ovnova za priplod po ceni od 16.000. Bilo je u ponudi nekoliko jaradi po ceni od 230 din/ kg. Izostala je prodaja koza.

Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 290 din/kg u klanicama na području pirotskog okruga. Obim otkupa bio je prosečan.

Cena stočne hrane

Na pijaci u Obrenovcu evidentiran je rast prodajne cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove. Dominirao je iznos od 24 din/kg.

U silosima na području Beograda nastavljen je rast dominantne cene pšenice u rinfuzu u odnosu na prethodnu nedelju.

Nastavljen je trend rasta cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove i na pijaci u Čačku. Dominirao je iznos od 25 din/kg.

U silosima na području Kikinde ,takođe, je bio skuplji kukuruz. Dominirao je iznos od 18 din/kg. Protekle sedmice su se na gazdinstvima u okolini Kikinde mogli pazariti lucerkino seno u balama po ceni od 17 din/kg i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove po ceni od 18 din/kg.

Dominantne cene pšenice, lucerkinog sena u balama i kukuruza bile su više u odnosu na predhodni period na području Smedereva.

U maloprodajnim objektima na području Kraljeva evidentiran je rast dominantne cene suncokretove sačme na 30 din/kg. Na pijaci u ovom gradu došlo je do rasta dominantne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove na 26 din/kg.

Na gazdinstvima u okolinii Loznice došlo je do rasta cene lucerkinog sena u balama na 20 din/kg i stočnog ječma upakovanog u džakove na 24 din/kg.

Tokom protekle nedelje u Nišu, skuplji je bio kukuruz, okrunjen, prirodno sušen i upakovan u džakove. Dominirao je iznos od 25 din/kg.

Pad dominantnih cena pšenice, lucerkinog sena u balama i kukuruza u odnosu na prethodni period evidentiran je na području Pančeva.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica