Cene stoke i stočne hrane za period 22-26.03.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 22-26.03.2019.

Protekle nedelje telad je bila skuplja na području braničevskog, a jeftinija na području šumadijskog regiona. Došlo je do rasta prodajne cene prasadi u odnosu na prethodni period, dok je u klanicama na području srednje-banatskog i braničevskog regiona viša bila otkupna cena jagnjadi.

Cene krava

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma bila je viša protekle nedelje u klanicama na području braničevskog regiona. Dominirao je iznos od 380 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma. Otkup je najčešće vršen po ceni od 180 din/kg. Prodajne cene teladi do 160 kilograma, tovnih bikova  preko 500 kilograma i krava za klanje bile su niže u odnosu na prethodnu nedelju na pijaci žive stoke u Užicu. Iste kategorije goveda bile su jeftinije i u klanicama na području zlatiborskog regiona. U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je pad otkupne cene teladi do 160 kilograma na 500 din/kg. Otkupna cena krava za klanje bila je viša i iznosila je 155 din/kg.

Pad otkupne cene tovnih bikova SM i HF rase preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama na području srednje-banatskog regiona. Kod grla SM rase dominirao je iznos od 250 din/kg, a kod grla HF rase iznos od 230 din/kg. Tovne bikove preko 500 kilograma su po nižim cenama otkupljivale i klanice na pordučju sremskog regiona. Na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici je zabeležen pad cene bikova SM rase preko 500 kilograma na 250 din/kg. U ponudi je još bilo tovne junadi telesne mase od 350 do 480 din/kg i krava za klanje po nepromenjenim cenama. Na stočnoj pijaci u Pančevu je izostala prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. Klaničari sa ovog područja su otkupljivali tovnu junad preko 480 kilograma po ceni od 250 din/kg.

Cene svinja

Prema izveštaju reportera STIPS-a iz Kragujevca na stočnoj pijaci u ovom gradu evidentiran je rast cena prasadi od 16 do 25 kilograma. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena tovnih svinja preko 120 kilograma. Klaničari sa područja šumadijskog regiona, po višim su cenama vršile otkup prasadi od 16 do 25 kilograma. U klanicama na području braničevskog regiona zabeležen je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma protekle sedmice. Dominirao je iznos od 230 din/kg. Za razliku od njih niže su bile otkupne cene obe kategorije tovnih svinja jer se otkup obavljao po ceni od 110 do 120 din/kg u zavisnosti od kategorije grla.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu, evidentiran je rast cene prasadi do 15 kilograma. Cena iznosila je 240 din/kg. Bolja je bila ponuda obe kategorije prasadi u odnosu na prethodnu nedelju na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Cena obe kategorije se izjednačila, pa se prodaja odvijala po ceni od 250 din/kg, što ukazuje na rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma. Klaničari sa područja sremskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup tovnih svinja i krmača za klanje. Otkupna cena prasadi iznosila je 200 din/kg, tovnih svinja od 120 do 130 din/kg, a krmača za klanje 130 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona protekle sedmice.

Cene ovaca i koza

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodnu nedelju vršile otkup jagnjadi. Dominirao je iznos od 300 din/ kg. U klanicama na području braničevskog regiona bile su više otkupne cene jagnjadi, šilježadi i ovaca. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 300 din/kg, šilježadi 210, a ovaca 140 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do rasta cene ovaca na 170 din/ kg. Na stočnu pijacu u Obrenovac je za prodaju dovezeno nekoliko jagnjadi po ceni od 250 do 300 din/kg. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Bolja je bila ponuda šiljezadi, dviski i ovaca. Cene šiljezadi i dviski iznosila je 220 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 150 din/kg. To ukazuje na pad cene. Par jaradi bilo je u ponudi. Cena u blagom porastu pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS-a iz Užica, protekle je sedmice došlo do pada cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 275 din/kg. Nastavlja se pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području šumadijskog regiona. Protekle je sedmice dominirao iznos od 270 din/kg. Protekle je sedmice izostao otkup jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza u klanicama na području jablaničkog regiona. Na pijaci u ovom gradu je dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila 280 din/kg, dok je najčešća prodajna cena jaradi iznosila 250 din/kg.

Cene stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kikinde zabeležen je pad cene suncokretove sačme na 35 din/kg. Obim prodaje bio je na prosečnom nivou. U silosima na području ovog grada protekle nedelje bio je jeftiniji kukuruz okrunjen prirodno sušen u rinfuzu. Dominirao je iznos od 15.5 din/kg. Rast cene sojine sačme na 70 din/kg evidentiran je u maloproda-jnim objektima na području Beograda. Sojina sačma bila je skuplja u nedelji za nama i u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Najčešće se mogla pazariti po ceni od 67 din/kg.

Na pijaci u Nišu je došlo do rasta dominantne cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog na 22 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Pančeva uočen je pad prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma. Dominirao je iznos od 23 din/kg. Na pijaci u ovom gradu, takođe je bila jeftinija ova žitarica. Najčešće se mogla pazariti za 24 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Pirota je protekle nedelje zabeležen pad dominantne cene sojine sačme na 65 din/kg. Najčešća prodajna cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog iznosila je 20 din/kg, dok su za pšenicu kupci trebali najčešće da izdvoje 21 din/kg na gazdinstvima u okolini Leskovca.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica