Cene stoke i stočne hrane za period 16-20.08.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 16-20.08.2019.

Jagnjad je bila jeftinija na pijaci žive stoke u Nišu. U klanicama na području jablaničkog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi. Niža cena tovnih bikova SM rase zabeležena je u klanicama na području pirotskog regiona.

Cene stoke: Goveda, krave, tovni bikovi

Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bile su niže u odnosu na prethodni period u klanicama na području pirotskog regiona. Dominirao je iznos od 230 din/kg. Ova kategorija tovnih bikova bila je jeftinija i na pijaci žive stoke u Pirotu. Za razliku od njih viša je bila cena krava za klanje, pošto je iznosila 150 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području srednje-banatskog regiona. Iznosila je 220 din/kg. Tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma HF rase klaničari su plaćali 190 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene krava za klanje SM rase. Dominirao je iznos od 150 din/kg.

Klanice na području jablaničkog regiona otkupljivale su tovne bikove preko 500 kilograma SM rase po ceni od 250 din/ kg i krave za klanje najčešće po ceni od 170 din/kg. Obim ponude i otkupa bio je dobar. Na stočnoj pijaci u Leskovcu su se mogla pazariti telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 400 din/kg.

Cene stoke: Svinje, prasad, krmače za klanje

Rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma zabeležen je u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu cena prasadi varirala je od 220 do 230 din/kg, dok su se tovne svinje u zavisnosti od kategorije mogle pazariti od 110 do 120 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu, došlo je do rasta cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje. Tovne svinje su se mogle pazariti po ceni od 155 din/kg, a krmače za klanje za 135 din/kg. Zabeležena je jako slaba ponuda obe kategorije prasadi tokom protekle nedelje na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Kod obe kategorije prasadi dominirao je iznos od 220 din/kg. Izostala je prodaja tovnih svinja i krmača za klanje.

Cene stoke: Ovce, koze, jagnjad, jarad, šilježad, dviske

Jagnjad su protekle nedelje bila jeftinija na pijaci žive stoke u Nišu pošto je dominirao iznos od 280 din/ kg. Ponuda i prodaja bili su dosta slabi. Za ovce je trebalo izdvojiti 160 din/ kg, jarad 200 din/kg, dok je cena koza iznosila 100 din/kg. U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene ovaca. Protekle je sedmice dominirao iznos od 120 din/ kg.

Cena jagnjadi bila je 270 din/kg na stočnoj pijaci u Požarevcu, dok su za šilježad kupci trebali da izdvoje najčešće iznos od 200 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cene dviski u odnosu na prethodnu nedelju. Dominirao je iznos od 160 din/kg. Otkupne cene dviski bile su više i u klanicama na području šumadijskog regiona.

Slaba ponuda i tražnja jagnjadi, dviski, šilježadi i ovaca bila je na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Jagnjad su se mogla pazariti po ceni od 240 do 250 din/kg u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta grla. Nije bilo promene cene dviski i šilježadi. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Najčešća prodajna cena ovaca iznosila je 160 din/kg. Bilo je u ponudi par jaradi po ceni od 200 do 210 din/kg i koza po ceni od 130 do 140 din/kg Izostala je prodaja ovnova za priplod.


Stočna hrana: Kukuruz, lucerkino zrno, seno, stočni ječam

Kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je skuplji, lucerkino seno u balama jeftinije u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Cena kukuruza iznosila je 16 din/kg, a kod lucerkinog sena u balama, takođe je dominirao iznos od 16 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je pad cena pšenice i stočnog ječma, jer je kod pšenice dominirao iznos od 19 din/kg, a kod stočnog ječma je dominirao iznos od 18 din/kg.

U silosima na području Pančeva došlo je do pada dominantne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 15 din/kg. Na pijaci u Nišu je tokom treće sedmice avgusta zabeležen pad prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na 22 din/ kg. U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je pad cene stočnog brašna na 19 din/kg. Na gazdinstvima u okolini ovog grada mogli su se protekle sedmice pazariti lucerkino seno u balama po ceni od 13 din/kg i kukuruz okrunjeni prirodno sušen po ceni od 19 din/kg.

Najčešća prodajna cena kukuruza prirodno sušenog iznosila je 20 din/kg, dok je kod pšenice dominirao iznos od 21 din/kg na gazdinstvima u okolini Leskovca. Dominantna cena stočnog brašna iznosila je 19 din/kg u maloprodajnim objektima na području Loznice.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica