Cene stoke i stočne hrane za period 12-16.07.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 12-16.07.2019.

Protekle nedelje zabeležena je viša otkupna cena teladi na području Smedereva i krava za klanje skuplje u Požarevcu. Došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja na području braničevskog i srednje-banatskog regiona, a do pada cene jagnjadi na području Požarevca, Smedereva, Loznice.

Cene krava

U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma na 400 din/kg. Za razliku od njih, pala je otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma na 225 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu je zabeležen rast prodajne cene krava za klanje. Najčešće su se mogle pazariti za 160 din/kg. Tovna junad SM rase preko 480 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Somboru. Dominirao je iznos od 210 din/kg.

Reporter STIPS-a iz Kikinde, zabeležio je pad otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM i HF rase. Tovna junad SM rase preko 480 kilograma bila su jeftinija u klanicama na području Šapca. Dominirala je otkupna cena od 230 din/kg. Pad otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama na području jablaničkog regiona. Otkup je najčešće vršen po ceni od 250 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Užicu, došlo je do pada cene krava za klanje SM rase. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 150 din/kg. U klanicama na području zlatiborskog regiona niža je bila otkupna cena teladi SM rase. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Klanice na području južno-banatskog regiona vršile su protekle nedelje jedino otkup tovne junadi preko 480 kilograma po ceni od 220 din/kg.

Ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda je izostala na pijaci žive stoke u Loznici. Klanice sa ovog područja otkupljivale su tovnu junad, tovne bikove i krave za klanje SM rase. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Cene svinja

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je rast otkupnih cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 160 din/kg i krmača za klanje na 120 din/kg. Prasad do 15 kilograma bila su skuplja i na stočnoj pijaci u Požarevcu pošto je dominirao znos od 240 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja 80 do 120 kilograma na 155 din/kg evidentiran je u nedelji za nama u klanicama na području srednje-banatskog regiona. Obim otkupa bio je dosta dobar. Na pijaci žive stoke u Somboru je došlo do rasta cena prasadi od 16 do 25 kilograma i priplodnih nazimica. Za razliku od njih jeftinije su bile krmače za klanje.

Pad otkupne cene tovnih svinja 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području ovog Šapca. Dominirao je iznos od 150 din/kg. Na stočnoj pijaci su protekle nedelje bili jeftiniji prasići od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Prasad do 15 kilograma bila su jeftinija na stočnoj pijaci u Loznici pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 230 din/kg. Klaničari sa područja nišavskog regiona po nižim su cenama otkupljivali prasad od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 170 din/ kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu su niže cene u odnosu na predhodni period bile kod prasadi od 16 do 25 kilograma i kod obe kategorije tovnih svinja. Prema izvetajima ostalih reportera STIPS-a bilo je takođe neznatnih promena cena pojedinih kategorija svinja.

Cene ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je zabeležen pad cene jagnjadi u odnosu na predhodni period. Najčešće su se mogla pazariti za 260 din/kg. Otkupna cena ovaca bila je viša u klanicama na području braničevskog regiona. Dominirao je iznos od 120 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža tokom druge nedelje jula u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/kg.


Na stočnoj pijaci u Smederevu došlo je do rasta cena šilježadi na 220 din/kg i ovaca na 160 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Užicu pošto je najčešća prodajna cena iznosila 200 din/kg. Pad prodajnih cena jagnjadi, jaradi i ovaca protekle sedmice evidentirao je reporter STIPS-a iz Loznice na pijaci žive stoke u ovom gradu. Jagnjad su se mogla pazariti za 230 din/kg, jarad za 200 din/ kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 150 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Somboru evidentiran je pad cene jaradi pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Koze su bile jeftinije u odnosu na predhodnu nedelju na pijaci žive stoke u Nišu. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 100 din/kg. Protekle je sedmice na stočnoj pijaci u Leskovcu zabeležena prosečna ponuda jagnjadi. Međutim, ponuda jaradi, ovaca i koza bila je dosta slaba. Cene su se zadržale na prošlonedeljnom nivou. Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo značajnih promena ponude, prodaje, otkupa i cena jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

Cene stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do pada cene pšenice upakovane u džakove na 22 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je na prosečnom nivou. Na pijaci u ovom gradu zabeležen je rast cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 23 din/kg. Stočni ječam upakovan u džakove bio je jeftiniji u odnosu na predhodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za razliku od njega skuplji je bio kukuruz, okrunjen prirodno sušen. Na pijaci u ovom gradu došlo je do pada dominantne cene pšenice upakovane u džakove na 20 din/kg.


Prema izveštaju reportera STIPS iz Šapca, na gazdindstvima u okolini ovog grada je došlo do rasta cene pšenice, stočnog ječma i kukuruza. Cena pšenice i stočnog ječma iznosila je 22 sin/kg, dok se kukuruz najčešće mogao pazariti po ceni od 18 din/kg. Pšenica upakopvana u džakove od 50 kilogram bila je jeftinija tokom protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Smedereva. Rast cene suncokretove sačme na 42 din/kg zabeležen je u maloprodajnim objektima na području Požarevca.

U silosima na području Beograda došlo do pada cene pšenice u rinfuzu u odnosu na predhodni period. Najčešća prodajna cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila je 20 din/kg, dok su za pšenicu upakovanu u džakove kupci najčešće trebali da izdvoje 21 din/kg na gazdinstvima u okolini Leskovca.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica